Nihad Sarić: Ne želim biti više posmatrač, vjerujem u bolju BiH

Nikad više inkluzije, a zapravo nikad je manje u našem društvu, kaže 49-godišnji Nihad Sarić koji je u invalidskim kolicima od 1995. godine.

Danas je Nihad suprug, otac dvoje djece, zaposlen u jednoj kompaniji, ali nije mogao više nijemo posmatrati društvo u kojem živi i odgaja djecu. Umjesto posmatrača odlučio je pokušati nešto promijeniti. Na ovogodišnjim Općim izborima kandidat je za Skupštinu KS ispred Socijaldemokratske partije BiH.

U razgovoru za agenciju Patria kaže da mu je osnovni motiv za politički angažman želja da se barem u Kantonu Sarajevo jače čuje glas obespravljenih, onih čija su skoro sva ljudska prava pogažena. Svjestan je da će to ići teško, ali ne i nemoguće.

– Nikada ovom društvu nisu bile potrebnije promjene nego što je to danas. Godinama se naša populacija ne uspijeva pomaći sa mjesta socijalne kategorije. Osobe s invaliditetom ne smiju biti tretirane kao nejednake ili manje vrijedne u društvu koje za sebe tvrdi da je demokratsko. Pogledajte našu djecu i šta prolaze samo zato što traže pravo na obrazovanje kako bi mogli zajedno sa svojim vršnjacima u jednom trenutku pratiti nastavu. Pogledajte šta prolaze njihovi roditelji u borbi za osnovno ljudsko pravo. Umjesto da se to podrazumijeva i da im se omogući sve što je potrebno, primorani su na proteste – kaže Sarić.

Navodi da su milioni maraka našeg novca potrošeni na brojne pilot-projekte, neuspjele reforme, nabavku skupe opreme za škole, dok obrazovanje za djecu s poteškoćama u razvoju vlast pravi nemogućom misijom.

Želim biti njihov glas, kaže Nihad, njihovih roditelja, svih građana koji su primorani ostati u svojim domovima jer nemaju nikakve uslove za normalan život.

– Proći će i ovi izbori, možda će sve ostati isto, ali moja borba će se nastaviti. Nastavit će se zbog onih koje svakodnevno srećem i s kojima pričam o nekoj boljoj BiH. Nastavit ću je zbog onih koji svoju budućnost vide ovdje, koji su ostali i pored teških životnih uslova, neizvjesnosti, ali vjere da može i treba bolje za sve nas. Znam da će mnogi shvatiti ono što govorim. Neki neće razumjeti, ali će barem znati da postojimo i da ćemo se boriti za svoja prava – kaže Sarić.

Izvor: Nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.