Ni vreća brašna, a kamoli dostojanstven život

Forum seniora SDP BiH snažno podržava opravnano nezadovoljstvo penzionera u RS zbog bezdušnog, bezobraznog i licemjernog najavljenog procenta povećanja penzija u 2021.godini, za koji iznos se neće moći kupiti ni vreća brašna, a kamoli poboljšati kvalitet života penzinera i učiniti njihov život dostojanstvenim.

Međutim, sve dok, u ime „očuvanja stabilnosti, mira, sloge naroda i jedinstva pred izazovima i najezdama zlih i zlonamjernih dušmana“, pristaju da ih vlast na kašičicu održava u životu, penzioneri u RS, neće zaustaviti oholast i bezobrazluk vlasti, niti će moći živjeti u dostojanstvu, mišljenje je Foruma seniora SDP BiH.

Zato Forum seniora SDP-a poziva penzionere RS-a, da u ime uloženog vlastitog rada i doprinosa stvaranju materijalnih i kulturnih dobara RS-a i svog radničkog dostojanstva, izraze svoga nezadovoljstva artulišu daleko glasnije i hrabrije, imajući u vidu činjenicu da se sredstva budžeta usmjeravaju za namjene koje nisu prioritetnije od održavanja golog života.

Naime, nakon što je u slavljeničkom zanosu, Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, najavio da će „penzije za januar, koje se isplaćuju početkom februara“, biti uvećanje za tri odsto, na ime usklađivanja sa procentom rasta plata i rasta cijena (podijeljeno sa dva), i to tako što je Vlada, pored procenta usklađivanja od 2,16 odsto, koje iznosi po navedenim parametrima, „velikodušno i vanredno“ dodala 0,84 odsto , kako bi se procenat povećanja penzija zaokružio na tri posto, penzioneri su uzvratili porukom „bolje da nas nije dirao i da nas nije uzemiravao. Bolje je da nas pobije ova korona, nego ovo što mi penzioneri trpimo”.

Svoje nezadovoljstvo penzioneri su obrazložili činjenicom da će po osnovu najavljenog procenta od tri posto, prosječna penzija u Srpskoj, koja iznosi 393 KM, biti veća za 11,80 KM. Najveći broj penzionera, čak 71.000, prima minimalne iznose u zavisnosti od godina radnog staža. Najniža penzija iznosi 202 КM za penzijski staž do 15 godina, a ta grupa penzionera dobiće 6 KM povećanja. Za one sa stažom do 40 i više godina najniža penzija je 404 KM i sleduje im povećanje od 12 KM.

Forum seniora SDP smatra da je Vlada RS trebala imati daleko više senzibiliteta prilikom odreživanja procenta vanrednog povećanja, jer to penzioneri zaslužuju, ne samo zbog pokazanog nivoa svijesti o opasnosti pandemije i pozitivne  percepcije situacije u kojoj smo se nalazili i u kojoj se još uvijek nalazimo, dajući ogroman doprinos javnom zdravlju, nego i zbog toga što je, neovisno od najavljenog rasta cijene električne energije od 12-17 posto , Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za decembar 2020. Godine, dostigla visinu od 1.863,47 KM (minimalni troškovi života četveročlane porodice.

Sasvim je razumljivo zašto penzioneri strahuju od pada njihovog standarda ispod linije siromaštva i zašto smatraju da bi bilo „bolje da ih pobije ova korona, nego ovo što trpe.“

Sve dok pristaju da ih vlast na kašičicu održava u životu, penzioneri u RS, neće zaustaviti oholast i bezobrazluk vlasti, niti će moći živjeti u dostojanstvu, mišljenje je Foruma seniora SDP BiH.

Zato Forum seniora SDP-a poziva penzionere RS-a, da u ime uloženog vlastitog rada i doprinosa stvaranju materijalnih i kulturnih dobara RS-a i svog radničkog dostojanstva, izraze svoga nezadovoljstva artulišu daleko glasnije i hrabrije, imajući u vidu činjenicu da se sredstva budžeta usmjeravaju za namjene koje nisu prioritetnije od održavanja golog života.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu