Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Ni u jednom trenutku nećemo trgovati interesima naše domovine

Na svojoj Facebook stranici predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić osvrnuo se na jučerašnji usaglašeni tekst osam stranaka, vezan za formiranje parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

„Drago mi je da ono što smo najavili nakon izbora, a što su mnogi samozvani analitičari dovodili u sumnju zbog toga što sam ja navodno ucijenjen, dobilo svoju konkretnu potvrdu potpisom predsjednika stranaka.

Sporazum koji je potpisan zapravo je nastavak saradnje stranaka čija saradnja je iznjedrila pobjedu Denisa Bećirovića. Radi se o strankama koje inače od ranije sarađuju na različitim nivoima, a koju su građani prepoznali kao opciju koja donosi pozitivne promjene i napredak.

To se najbolje vidi na primjeru Kantona Sarajevo, ali i u Unsko-sanskom kantonu, pa i u Tuzlanskom kantonu do smjene tamošnje uspješne vlade. SDP BiH kao najveća stranka ove grupacije je preuzela inicijativu da objedini ove stranke u jedan čvrst blok koji će biti najjači faktor u državnom Parlamentu sa 13 zastupničkih mandata, odnosno 39 u federalnom Predstavničkom domu.

Drago nam je da će se našem bloku sa velikom izvjesnošću pridružiti i Stranka za BiH koja je u jednom osvježenom izdanju ostvarila značajan porast. Sam tekst sporazuma jeste rezultat kontinuiteta naše saradnje i iskrene komunikacije svih potpisnica, ali istovremeno ovo je tek prvi korak ka ostvarenju cilja, formiranja stabilnih većina na svim nivoima.

Mnogo toga i dalje zavisi od strukture domova naroda u Federaciji i na državnom nivou. Sporazumom smo stvorili pretpostavke da budemo vodeća politička snaga u ovim parlamentarnim tijelima.

Posebno mi je drago što su sve potpisnice sporazuma jedinstvene u stavu da do formiranja izvršne vlasti treba doći uz uslov da se sa drugim partnerima definišu konkretni programski ciljevi i mjere koje će vlade na svim niovima provoditi kako bismo ubrzali razvojni put naše domovine.

Saradnja stranaka potpisnica sporazuma je najbolji primjer da se politika može voditi uz uvažavanje različitih stavova i prevazilaženje razlika, onda kada svi ispred stranačkih interesa stavimo državu Bosnu i Hercegovinu. Građani trebaju znati da je ova grupacija stranaka odlučna da preuzme odgovornost za napredak Bosne i Hercegovine.

Nismo spremni ni u jednom trenutku trgovati interesima naše domovine. Sigurno je da ćemo učiniti sve da našim postupcima omogućimo jačanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Razgovaraćemo i dogovarat ćemo se sa svima koji su neizbježni politički faktori, a spremnost za definisanje konkretnih mjera nove vlade kojim ćemo poboljšati kvalitetu života naših ljudi je temeljni kriterij za uspjeh daljih razgovora“, navodi Nikšić.

Foto: Pixsell

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.