Dr. Lagumdžija sa ambasadorima EU, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske:

Ni jedna konvertibilna marka sa Donatorske konferencije nije uplaćena na račune institucija BiH niti su time krpljene „budžetske rupe“

Dr. Lagumdžija je pozdravio održavanje Foruma koordinacije donatora koji je najavljen za 16. oktobar u Sarajevu, a na kojem će se razgovarati o daljnjim aktivnostima i realizaciji projekata vezanih za obnovu zemlje nakon poplava

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija primio je 2. oktobra 2014. godine šefa Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Petera Sorensena, ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edwarda Alexandera De Poulton Fergusona i zamjenika ambasadora Republike Francuske u BiH Francoisa Leguea.

Posljednja dešavanja u našoj zemlji, posebno osvrt na pisanja pojedinih međunarodnih zvaničnika o navodnoj zloupotrebi sredstava osiguranih na Donatorskoj konferenciji u Briselu za sanaciju posljedica poplava u maju mjesecu bili su tema razgovora.

Ovom prilikom dr. Lagumdžija je rekao da sredstva za sanaciju posljedica poplava u našoj zemlji sa Donatorske konferencije do sad nisu uplaćena na račune institucija BiH. To pobija pisanja medija i pojedinih međunarodnih zvaničnika da su stotine miliona eura uplaćeni institucijama BiH, a dio toga iskorišten za „krpljenje“ budžetskih rupa. Ujedno je od ambasadora Sorensena zatražio zvaničnu informaciju o tome da li su sredstva sa Donatorske konferencije uplaćena na bilo koji račun institucija u BiH, s obzirom da je Evropska komisija bila jedan od organizatora Donatorske konferencije održane u Briselu.

Ambasador Sorensen je ovom prilikom rekao da ni jedna konvertibilna marka nije uplaćena na račun institucija BiH kao i da nije bilo zloupotreba niti krpljenja budžetskih rupa iz donatorskih sredstava.

Dr. Lagumdžija je pozdravio održavanje Foruma koordinacije donatora koji je najavljen za 16. oktobar u Sarajevu, a na kojem će se razgovarati o daljnjim aktivnostima i realizaciji projekata vezanih za obnovu zemlje nakon poplava.

Tokom susreta dr. Lagumdžija je informiran o toku pregovora o iranskom nuklearnom programu, koje vodi Evropska unija, a u kojima osim EU i Islamske Republike Iran učestvuju Republika Francuska, Savezna Republika Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo te Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija i Narodna Republika Kina (E3/EU + 3 i Iran).

Ohrabrujuće je razumijevanje između učesnika razgovora i konstruktivna atmosfera, što može doprinijeti prevazilaženju razlika kada su u pitanju stavovi o bitnim pitanjima.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da Bosna i Hercegovina čvrsto stoji na stanovištu da se sve konfliktne situacije u svijetu moraju rješavati dogovorima i na miroljubiv način, te pozdravio nastavak razgovora o iranskom nuklearnom programu i izrazio nadu da će biti uspješno okončani. Nepravda i siromaštvo i dalje ostaju glavni protivnici svim progresivnim snagama jer je to glavni generator kriznih žarišta u svijetu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.