Nevesinje: Ministar Dizdar prisustvovao obilježavanju stradanja Bošnjaka u Kljunima, razgovarao s povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je povratničku zajednicu u Nevesinju, gdje je prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima Nevesinja.
Ovom prilikom ministar Dizdar položio je cvijeće i odao počast nevino ubijenim civilima na spomen-obilježju u naselju Kljuni.
Naime, u junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata, što prema broju stanovnika Nevesinja predstavlja veliki broj žrtava na području istočne Hercegovine. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Komisija za traženje nestalih još traga za posmrtnim ostacima 120 Bošnjaka Nevesinja.
U Nevesinje se na prijeratno mjesto boravka vratio određeni broj porodica, a u okviru današnje posjete, ministar Dizdar je, u pratnji profesora Edina Šatora koji je dugi niz godina posvećen istraživanju stradanja Bošnjaka u Hercegovini, posjetio povratničke porodice.
On je s njima razgovarao o životu i potrebama koje povratnici imaju u ovom hercegovačkom kraju.
„Danas se sjećamo žrtava Nevesinja, to je neizbrisiva bol svih nas, mjesto gdje ćemo uvijek dolaziti i podsjećati na težak oblik zločina. Istovremeno, posvećeni smo živim ljudima u Nevesinju i istočnoj Hercegovini, naročito povratničkim porodicama koje ovdje žive i onima koje imaju namjeru da se vrate. Družio sam se s porodicama koje su odlučile vratiti se nakon svega, obrađivati svoja imanja i najbolje dane svoga života provoditi u mjestima gdje su rođeni. Naša je obaveza da ih posjećujemo i da im budemo podrška u svakom smislu“, kazao je ministar Dizdar.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.