Ministarstvo sigurnosti BiH

Neutemeljena Radojičićeva izjava

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine smatra neutemeljenom izjavu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića.

Slika

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine smatra neutemeljenom izjavu predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića, koji je ocjenjujući koordinaciju svih nivoa vlasti u ovoj kriznoj situaciji naveo da se "vlasti BiH ponašaju kao da se poplave dešavaju negdje u Mongoliji".
 
Ministarstvo sigurnosti BiH smatra kako je neumjesno povlačiti ovako neutemeljene teze i na taj način bezuspješno pokušavati da se prikriju vlastiti neuspjesi i sakrije pogrešna procjena i odluka vlasti RS da se i nakon velikog broja poziva prema nadležnim institucijama RS ne uspostavi odgovarajuća komunikacija sa Operativno-komunikacijskim centrom BiH (OKC) 112 BiH, saopćeno je iz Ministarstva.
 
Dodaje se da je putem ovog centra već prvog dana po izbijanju poplava intervencijom helikoptera oružanih snaga (OS) BiH u Šekovićima počela provedba mjera zaštite i spašavanja korištenjem vlastitih raspoloživih kapaciteta te upotrebom helikopterskih jedinica EUFOR-a, Republike Hrvatske, Republike Slovenije i brojnih međunarodnih spasilačkih timova.
 
– Nažalost, uprkos upornom insistiranju i nastojanjima iz OKC-a da se uspostavi saradnja s institucijama RS, a prvenstveno s predstavnicima Republičke uprave civilne zaštite, ta komunikacija nikad nije u potpunosti ostvarena. Plan je bio da entitetske Uprave civilne zaštite pošalju svoje predstavnike u OKC gdje bi zajedno sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti, OS BiH i drugih institucija koordinirali aktivnosti na pružanju pomoći, te prikupljali i razmjenjivali informacije sa terena. Pošto se to nije dogodilo, zahvaljujući medijima i pozivima građana iz RS koji su tražili pomoć, u direktnoj komunikaciji sa pojedinim načelnicima općina realizirane su brojne akcije spašavanja i slanja svih vidova pomoći – navodi se u reakciji iz Ministarstva sigurnosti BiH.

– Da su se predstavnici institucija RS pravovremeno odazvali pozivima Ministarstva sigurnosti BiH, odnosno uputili svoje predstavnike u OKC BiH, ne bi bilo prostora za bilo kakve spekulacije. Ovako, kada se uzme u obzir činjenica da je Vlada RS uputila predstavnike u OKC BiH tek danas, što znači tek sedmog dana nakon najveće prirodne nesreće koja je pogodila BiH, svi politički obojeni navodi da je Ministarstvo sigurnosti napravilo neku od proceduralnih ili funkcionalnih pogrešaka su besmisleni – saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.