Savez samostalnih sindikata BiH

Neusvajanjem Zakona o prekršajima FBiH direkno se stimuliše rad nacrno

U sindikatu smatraju da su pojedini zastupnici propustili priliku da podrže kvalitetna rješenja radničkih problema.

Slika

Jučerašnje izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o prekršajima FBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH ukazalo je na nekoliko važnih karakteristika o načinu rada tog doma PFBiH, ali i smjera kojim nikada nije htio krenuti.

Savez samostalnih sindikata BiH je, u nekoliko navrata, upoznavao i javnost i sindikalno članstvo o važnosti izmjena i dopuna ovog zakona, te ukupnim efektima koji bi se postigli usvajanjem Prijedloga na čiji sadržaj je u legitimnoj proceduri i na zato predviđenim mjestima, SSSBiH dao svoju saglasnost.

Ne samo radnici i radnice, već i svi građani Federacije BiH, kao i sama Federacija BiH, trebali su imati ogromnu korist od smanjivanja enormnog prostora koji se zove „rad nacrno“, i to, prije svega, u finansijskom smislu u korist svih nas zajedno. No, od iznimne važnosti za radnike i radnice je bilo i to što se takvim zakonskim rješenjem trebalo postići da više niko u Federaciji BiH ne može raditi pod feudalnim ili robovskim uslovima, odnosno da oni koji su zbog svojih interesa u prethodnom periodu, bez ikakvih ili zbog neadekvatnih sankcija, imali zaposlene bez ugovora o radu, bez plaćenih plata, doprinosa, poreza ili su ih isplaćivali po svojoj slobodnoj procjeni koja je najčešće bila najmizernija moguća, u budućnosti to ne bi mogli raditi ili bi, ukoliko bi to ipak pokušali, za to bili drastično sankcionisani.

To je smjer u kojem, neizglasavanjem Prijedloga zakona o prekršajima FBiH, Zastupnički dom PFBiH nikada nije htio i, kako je jučerašnje glasanje potvrđuje, ne želi krenuti.

To je, naravno, poruka svima onima koji svoju egzistenciju baziraju na civilizovanim, demokratskim formama načina uređivanja rada i radnih odnosa, da Federacija Bosne i Hercegovine, bar kada je riječ o njenom zakonodavnom organu, to nije niti želi biti.

Posebna je problematika ulaska u analizu većine koja je u prvobitnom izjašanjavanju podržala izmjene i dopune ovog zakona, a koja više nije bila većina kada se trebalo imenom i prezimenom u toku pojedinačnog izjašnjavanja stati na stranu podrške i ostati dosljedan i principijelan. Posebnost je i u tome što od većinske podrške prilikom naknadnog pojedinačnog izjašnjavanja, gle čuda, odjednom ne postoji ni dovoljan broj prisutnih u sali.

Dalo bi se reći da oni koji su ostali dosljedni to zaista i jesu, ali čemu onda političke partije, čemu onda političko usaglašavanje, čemu onda klubovi zastupnika političkih partija koji trebaju biti u svojim stavovima dosljedni, disciplinovani i istrajni.

Na taj bi način imali jasan politički stav i bilo bi izglasano ono što političke partije javno promovišu kao svoje stavove i za što daju podršku, kao što je slučaj i sa Prijedlogom zakona o prekršajima FBiH. Ali, umjesto takvog pristupa, stanje u Federaciji BiH, govori u prilog tome da je sve to jedna igra za široke narodne mase u kojoj se javno izjasnimo ZA, a tamo gdje dižemo ruku i dajemo legalitet i legitimitet, za što smo dobili mandate, sasvim slučajno, zbog stranačke nediscipline, neusaglašenosti ili nedosljednosti, propustimo priliku podržati takva rješenja i ona, naravno, ne ugledaju svjetlo dana.

Da ne bi bilo zabune, vjerovatno neki od njih koji se ponašaju na taj način imaju daleko manje obaveze, ako ih uopće imaju, prema dosljednosti u javno promovisanoj političkoj podršci, a daleko više potrebe da svoju ruku za ili protiv okretanja Federacije BiH u ovom smjeru iskonsultuju i usaglase sa onima koji su finansirali njihove političke kampanje, bannere i panoe u predizbornoj kampanji i koji, bosanskim rječnikom kazano, jesu stvarni vlasnici njihovih mandata.

Što se tiče Saveza samostalnih sindikata BiH, prethodno iskazanim je jasno da znamo, jasno je da, možda ono što ranije nismo razumjeli, sada razumijemo. Ono što je u ovom trenutku još uvijek nedefinisano jeste kako ćemo, u kojem trenutku i u kojem obimu reagovati na prethodno iznesene zaključke.

Ako se iz svega može izvući bar jedna nedvojbena i za SSSBiH obavezujuća aktivnost, onda je to potreba analize prisutnih zastupnika i zastupnica na tački dnevnoj reda Prijedlog zakona o prekršajima FBiH, onih koji su to podražali/e, onih koji/e nisu, a izbori su blizu. Veća je vrlina ostati dosljedan svome stavu, pa makar on bio i negativan i iskazivao protivljenje nečem pozitivnom, nego se kriti iza mase i povlačiti i mijenjati svoje mišljenje svaki put kad ga trebate lično i javno prezentirati.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.