Nermin Nikšić: Revizija presude pitanje je svih koji su doživjeli Agresiju na BiH

Pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid danas je bila jedna od tema sjednice Predsjedništva SDP BiH za koju je predsjednik te stranke Nermin Nikšić rekao da to nije odluka koju treba da donese samo advokatski tim, već da je to pitanje svih onih koji su doživjeli Agresiju na BiH.

Nikšić je medijima uoči početka sjednice kazao i to da se ne radi isključivo samo o pravnom pitanju.

To je teška politička odluka koja će se reflektovati ne samo na stanje u BiH nego i na region. Ja, kao i najveći dio građana BiH, bili bismo najsretniji da je to samo pravno pitanje, pa da se može ići na to da sud donese odluku na osnovu argumenata, činjenica i dokaza“, rekao je.

Nikšićev stav je da se trebaju sagledati sve okolnosti i činjenice te na osnovu toga “hladne glave” donijeti odluku.

U slučaju postojanja činjenica koje ukazuju na nove dokaze, niko nema pravo zaustaviti i spriječiti pravdu i istinu“, istakao je Nikšić.

Međutim, dodao je, ukoliko nema novih činjenica i dokaza, onda ne treba praviti novi problem na području Balkana i čitave regije.

Osim revizije tužbe, kako je naglasio, na sjednici će biti govora i o redovnim aktivnostima stranke, kao što je unutrašnje ustrojavanje, aktuelna politička situacija…

Predsjednik SDP-a osvrnuo se i na napad autobusa s antifašistima ispred Partizanskog groblja u Mostaru, koji su krenuli obilježiti godišnjicu oslobađanja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Nikšić smatra da ti koji su izvršili napad “vjerovatno imaju razloga za to” te da su to “oni koji se boje i mrtvih antifašista”.

Na taj način pokušavaju da spriječe obilježavanje godišnjice“, kazao je, ipak izrazivši zadovoljstvo što se ove godine na obilježavanju godišnjice okupio veći broj antifašista nego ranije.

Izrazio je nadu da će BiH postati zemlja u kojoj neće biti takmičenja oko prekrajanja istorije te da će se ljudi okrenuti suživotu u kojem niko nikome neće smetati.

(FENA)

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.