Intervju za portal depo.ba

Nermin Nikšić: Moj program ima tri cilja – jedinstvo partije, ujedinjenje ljevice i ujedinjenje bh. društva!

Po nekima jedan od najozbiljnijih kandidata za novog lidera SDP-a BiH, aktuelni predsjednik ove partije Nermin Nikšić u intervjuu za DEPO Portal predstavlja svoj politički program, ali odgovara i na neugodna pitanja o lošim rezultatima i porazu SDP-a na prošlogodišnjim izborima, te da li je najjača ljevičarska stranka u zemlji izdala principe socijaldemokratije?

Gospodine Nikšiću, kandidat ste za predsjednika SDP-a BiH? Kao i prethodne kandidate, i Vas na početku pitamo – šta nudite glasačima ove stranke kao program za naredni period?

Program sa kojim izlazim na predsjedničke izbore baziran je na tri stuba političkog djelovanja. Prvi i najvažniji je očuvanje i učvrščivanje jedinstva SDP-a i njegovih članova. To je po meni ključni zadatak i uslov bez kojeg ništa drugo neće biti moguće realizirati. Pod tim mislim zajedništvo, svih, partija prije pojedinca, aktivnije uključivanje u sve sfere rada partije, ne tražiti krivca, nego pronaći rješenje!

Drugi dio programa jeste ujedinjenje ljevice u BiH, na temelju jasno definiranih vrijednosti i zajednički nastup lijevog bloka na narednim izborima. U takvom lijevom bloku mora biti mjesta ne samo za političke stranke, već i za nevladin sektor, sindikate, stručnjake iz akademske zajednice, različita udruženja i pojedince koji dijele zajedničke vrijednosti oko kojih se lijevi blok treba okupiti. Ljevica, tako ujedinjena, predstavlja snagu naroda koji je sve nezadovoljniji situacijom i u entitetu i u državi.

Nama je cilj biti glas naroda! Takav jedinstven SDP i ujedinjena ljevica mogu realizirati treći dio mog programa, a to je nepovratno ujedinjenje bh. društva. SDP se mora nametnuti kao politička snaga svih građana BiH na cijelom teritoriju BiH. Jedinstven SDP, kao predvodnik ujedinjene ljevice to može učiniti. To je program kojeg nudim članovima SDP-a bez kojih ništa od ovoga neće biti moguće ostvariti.

Prigovaraju Vam da ste kontinuitet politike koja je dovela do velikog izbornog poraza SDP-a BiH na prošlogodišnjim izborima i same krize u partiji. Bili ste u to vrijeme generalni sekretar i prvi čovjek izvršne vlasti (premijer FBiH) i po mnogima ste i Vi odgovorni za te loše rezultate partije. Kako to komentirate?

Za razliku od nekih drugih, ja nikada nisam bježao od svoje odgovornosti, niti sam pokušao prebaciti krivnju na nekog drugog, i o tome sam jasno govorio i na 3. Vanrednom kongresu održanom u decembru prošle godine, kada sam i izabran za predsjednika. U mandatu 2011. – 2015. godina kao premijer FBiH, u jednom ekstremno teškom mandatu i političkom okruženju, nisam imao ni vremena ni snage da se više posvetim radu u partiji. To me naravno ne opravdava, ali je to jednostavno tako.

Ja sam se četiri godine borio za provođenje politika SDP-a sa kojim smo pobjedili na izborima 2010. godine, koliko god sam mogao i najbolje što sam znao. Bilo bi dobro da neki, koji sada govore o tome šta se nije uradilo, kažu šta su oni uradili i koliko su nam pomogli da provedemo sve ono što smo željeli. Svako ko ima iskrene namjere može nam reći šta je on ili ona lično uradio na nekoj poziciji u cilju provođenja tih SDP politika. Dosta njih nije bilo nigdje gdje je teško, ali su bili prvi tamo gdje je bilo ugodno. To su oni koji su prvi da pokažu propuste, a rijetko kada pominju dobre stvari koje je tadašnja Vlada napravila. Srećom, to članovi SDP-a vrlo dobro znaju, kao i šira javnost.
Sve što sam ja radio u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, te SDP-u u proteklih 15 godina je vrlo dobro poznato i svako o tome može i treba donositi zaključke na temelju činjenica, a ne nečijih izjava koje najčešće nisu tačne, a još su i više zlonamjerne. Grešaka je sigurno bilo. Međutim, dobra stvar je što je bilo mnogo više pozitivnih pomaka i na to sam ponosan!

Vaš rad kao premijera Vlade Federacije BiH često je bio na meti krititičkog razmatranja u javnosti. Kako Vi ocjenjujete svoj rad na tom odgovornom mjestu?

Pozicija premijera FBiH je bez sumnje najteža politička funkcija u BiH. Nažalost, nadležnosti koje ima premijer su prilično ograničene, ali ne i odgovornost koju prvi čovjek Vlade ima. Ja sam od početka u Vladi vodio politiku rješavanja, a ne bježanja od problema. Ustvari, ja drugačije i ne znam raditi.

Nema dakle problema kojim se nismo bavili u te četiri godine. Puno toga je urađeno, od izgradnje autoputeva, vraćanja svih dugova prema boračkim i socijalnim kategorijama, pokretanja namjenske industrije koja praktično nije postojala kada smo mi došli, povećane su penzije dva puta, smanjene plate u administraciji, u rudnike investirano deset puta više novca nego 20 godina prije toga, usvojeni su antikrupcioni zakoni, među njima i onaj o oduzimanju nezakonito stečene imovine, za šta se SDP borio više od 10 godina. Jasno je da se kritičari mog tadašnjeg rada ne bave ovakvim rezultatima.

Pa ipak, ostali su i problemi koje niste uspjeli riješiti?

Naravno, puno je toga i što nismo uspjeli riješiti ili dovesti do kraja. Građani su na izborima rekli da ovo što jesmo uradili nije bilo dovoljno, odnosno sve ovo očito nije prepoznato ili smo propustili da o tome u dovoljnoj mjeri i govorimo. Meni je bila čast biti premijer FBiH i moja savjest je čista, jer znam da sam zajedno sa svojim saradnicima pokušao uraditi maksimum. Nadam se da će sve buduće vlade uraditi barem onoliko koliko smo mi, jer će nam onda svima biti bolje. Od formiranja nove vlasti do sada to se baš i ne dešava koliko imamo priliku vidjeti, i mi koji smo radili i oni koji iz duboke „hladovine“ samo redovno kritikuju.

Jedan od najvećih prigovara bivšem rukovodstvu SDP-a, na čelu sa Zlatkom Lagumdžijom, je bio da je partija izgubila svoje ideološko-programsko biće i da se pretvorila u tehnokratsko-interesnu skupinu, kojoj je jedini cilj bila neprincipijelna borba za vlast i direktorske pozicije. Kako se SDP BiH može vratiti izvornim princima socijaldemokratije i socijalne pravde u društvu, i da li ste Vi osoba koja može napraviti taj zaokret?

Uz sve naše greške koje smo napravili, nikada neću pristati na tezu da je SDP izdao bilo koji od principa na temelju kojih djeluje. Bilo je zasigurno pojedinaca koji su se odmakli od socijaldemokratske ideje, ali SDP kao partija to nikada nije uradio. Nije SDP taj koji je dijelio ovu državu, već se borio i sada bori protiv svih vrsta podjela. Nije SDP donosio zakone o privatizacijskoj pljački i zakone kojim se to legalizira, već je SDP uradio sve što je mogao da se ta pljačka sankcioniše.

Pa mi smo u parlamentu najviše radili da se usvoji Zakon o reviziji privatizacije i evo u slučaju Dita Tuzla se taj zakon počeo i primjenjivati. Dok je SDP bio vlast, nije bilo moguće donijeti zakon o radu kojim se ponižava sindikat, a radnici ostavljaju na milost i nemilost poslodavaca. To je uradila trenutna vlast i to je ujedno i jedino što je do sada uradila, uz konstantnu borbu kako da ostvari većinu i kako da što prije usvoji određene reforme kako bi što prije došli do para MMF-a.

Nije SDP uveo segragaciju u obrazovanje, već smo se jedini sve ove godine borili protiv toga. Mi smo jedini koji su uvijek i bez bilo kakvih kalkulacija ostali na braniku antifašističkih načela i ZAVNOBIH-a kao vrhunskog dometa svijesti građana i naroda BiH. Jedino je SDP nastojao pomoći penzionerima ili radnicima. Evo šta imamo danas, firme se stalno šalju u stečaj odlukama Vlada, a sa penzionerima, radnicima i sindikatima vlasti neće ni da pričaju. Dakle, to su naše temeljne vrijednosti i njih nikada nismo napustili.

Nema tu potrebe za bilo kakvim zaokretom, već za jasnijom i čvršćom borbom za dostizanje i ostvarenje tih ideala. Nama zaokret treba u ustrojstvu partije i radu partije, ali za to se pobrinuo 3. Vanredni kongres koji je uspostavio novi model unutarstranačkih izbora i dao moć u ruke svakog člana partije. Taj zaokret je već na djelu i to je nepovratan proces za koji su se izborili svi članovi SDP-a.

Kažete da je SDP velika porodica, ali je možda još tačnije reći da je SDP i jedna velika firma koja se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima. U svome mandatu niste uspjeli da riješite pitanje finansijske konsolidacije partije… Zašto?

Takvo postavljanje stvari kako je SDP zapravo “velika firma” je pretenciozno reći, a pomalo i uvredljivo za sve članove SDP-a. Više od 30.000 ljudi se nije reevidetiralo kao član SDP-a ili prvi put učlanilo u partiju, zato jer misle da je to firma. To je tipična, zlonamjerna konstrukcija onih o kojima sam ranije govorio, dežurnim kritičarima i lažnim moralistima.

Ne, naši članovi su to uradili jer vjeruju u ideju SDP-a koja nas sve skupa okuplja i zato jesmo i ostat ćemo velika porodica, za koju se vrijedi i treba boriti. Tvrdnje koje se za potrebe izborne kampanje pojedinih kandidata za predsjednika SDP-a iznose o finansijskom stanju partije nisu tačne. Političke partije funkcioniraju u ciklusima. Svake druge godine su izbori i sve partije i stranke tada stvaraju obaveze koje kasnije izmiruju.

U odnosu na prošlu godinu prihodi SDP-a su 60% manji, a 70% budžeta odlazi na plaće zaposlenika. U ovoj godini je zaposlenicima SDP-a isplaćeno osam plata. Tačno je da ima dugova, ali ništa više, naprotiv, rekao bih i znatno manje nego je to slučaj u većini ostalih strnaka u BiH. Stanje naravno nije onakvo kakvo bih volio da bude, ali je krajnje zlonamjerno i netačno govoriti ovo što neki kandidati za predsjednika SDP-a govore.

Vaša odluka da uđete u blok koji ruši trenutnu Vladu FBiH izaziva brojne reakcije jer se jednim dijelom kosi sa odlukama Vanrednog kongresa. Po mnogima, riječ je o političkom dealu između vas, Radončića i Komšića sa sljedećom podjelom uloga – Radončić, šef opozicije, Komšić – lider ljevice, a vi zauzvrat dobijate podršku da budete predsjednik SDP-a BiH. Ima li tu istine?

O tome ko će biti novi predsjednik SDP-a, uz svo dužno poštovanje, ne odlučuje niko od pobrojanih, čak i kad bi htjeli. O tome odlučuju samo i isključivo članovi SDP-a BiH. Dakle, nikakvog “deal-a”, kako Vi kažete, nema. Zavidna je mašta ljudi koji dobace do takve kombinatorike.

SDP je opoziciona partija i niko ne može promijeniti odluku Vanrednog kongresa o tome, pogotovo ne predsjednik SDP-a. Međutim, SDP kao državotvorna partija ima obavezu da se bavi aktivnim političkim djelovanjem, a ne samo sama sobom, kako to neki izgleda misle da treba. Sastanci čelnika tri opozicione stranke u FBiH su usmjereni prije svega ka stvaranju jednog odgovora na krizu koju je u BiH napravila trenutna vlast, a koja prijeti da uruši državu, i odgovor na opasni referendum koji priprema vlast RS-a.

Moja dužnost kao predsjednika SDP-a je da osiguram da i SDP ima svoje jasno mjesto u političkom životu BiH i to ću nastaviti da radim, u skladu sa programom koji predstavljam u kampanji za predsjednika.

U tom svjetlu, kako vidite budućnost ujedinjenja ljevice? Na kojim principima trebaju razgovarati DF i SDP BiH o tome?

Što se tiče ujedinjenja ljevice, već sam rekao. To se može i treba desiti samo na paltformi zajedničkih ciljeva i vrijednosti oko kojih ćemo se okupiti i da tako okupljeni idemo zajedno na predstojeće izbore. Ja sam duboko uvjeren da ću lično voditi taj proces na čelu SDP-a koji će biti lider ujedinjenja ljevice u Bosni i Hercegovini. O nekom formalnom ujedinjenju stranaka za sada je rano govoriti, ali ako uspijemo postići ovaj jedinstveni nastup, onda će formalno ujedinjenje zapravo biti tehničko pitanje, a jasno je da je moj cilj da SDP bude predvodnik tog cijelog projekta – i SDP će to biti.

I na koncu, da li vjerujete u svoju pobjedu na unutarpartijskih izborima?

Kako bih se upustio u izbornu utrku da ne vjerujem u pobjedu?! Na temelju podrške članova koju svakodnevno dobijam sa terena, kao i onoga što sam do sada radio u SDP-u u proteklih 15 godina, očekujem pobjedu.

Šta poručujete svojim protukandidatima, glasačima SDP BiH i javnosti?

Članove SDP-a pozivam da se što više uključe u predizborne aktivnosti svih kandidata. Poručujem im da ne dozvole bilo kakav strah ili utjecaj bilo koga. Odluka o tome kome će
dati glas je samo njihova odluka i njihovo pravo. Ko god bio predsjednik, on će biti izbor članstva, i to će se morati poštivati i uvažavati.

Što se tiče protukandidata njima samo mogu poručiti da će moja kampanja biti pozitivna i afirmativna, te da očekujem da svi pokažemo da nam je SDP i njegova budućnost važnija od bilo koje funkcije. Partija i njena dobrobit, ispred pojedinca!

Javnost u BiH ovih dana ima priliku svjedočiti jednoj novoj demokratskoj praksi u BiH i nadam se da će ovi izbori biti podstrek da slične promjene krenu i u drugim političkim strankama. To bi značilo mnogo za daljnji napredak i demokratizaciju BiH i svi mi u SDP-u trebamo biti posnosni što su te promjene krenule upravo iz naše partije.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.