Intervju za Nezavisne novine

Nermin Nikšić: Mehanizam koordinacije još jedan poraz BiH

Kako ocjenjujete usvojeni mehanizam koordinacije, način na koji je Vijeće ministara BiH donijelo ovaj dokument i reakcije iz Republike Srpske?

Moj stav je kako je ovo još jedan poraz Bosne i Hercegovine, poraz politike jačanja državnih institucija. Skandalozan je sam način na koji je usvojen, jer javnost i Parlament ne samo da su bili u potpunosti isključeni, nego su bili i obmanuti i neistinito informisani od strane predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ipak, ono što je puno gore od toga je sadržaj te odluke. Njenim usvajanjem entiteti i kantoni su dobili svoj međunarodnopravni subjektivitet. Ova odluka je potpuno derogirala državu i suštinski ugrozila njen put prema EU jer je u praksi jako teško provodiva. Što se tiče reakcije Vlade RS ja to posmatram kao još jedan obračun vlasti i opozicije u RS, u toj nekoj njihovoj borbi u kojoj jedni druge optužuju ko je veći izdajnik, odnosno kriminalac. To je naravno neodgovorna politika, ali sam uvjeren da će Vlada RS-a na koncu podržati ovaj dokument, jer je on u potpunosti usklađen sa njihovim zahtjevima, čak i puno više od toga. Ja to jako dobro znam jer sam isti dokument odbio prije tri godine upravo iz razloga što je nefunkcionalan i što derogira ustavne nadležnosti države BiH

Politička i ekonomska situacija u BiH, budućnost i vaše procijene šta će se događati u narednim mjesecima?

Čini mi se da politička situacija u BiH nije bila teža od rata do danas. U entitetu RS imam kontinuiran žestok obračun vlasti i opozicije, a vlast je itekako opterečena aferom oko političke korupcije. U FBiH imamo jedno potpuno nesnalaženje vlasti i bavljenje samo vlastitim privilegijama. Državna vlast se raspada u međusobnim optužbama o kriminalu. Imamo nepopunjeno Vijeće ministara jer smo u nevjerovatnoj situaciji da je kandidat za ministra trenutno u kućnom pritvoru, a drugi ministar, odnosno ministrica se već nalazi na optuženičkoj klupi!? Javnost je imala priliku da se upozna i na kojim principima počiva ta koalicija SDA i SBB. Takva politika se neminovno mora odraziti na ekonomsku situaciju. Nažalost, javnost zabavljaju pričama o evropskom putu dok u praksi čine sve ono što nema nikakve veze sa evropskim duhom i evropskim standardima. Teško je reći šta nosi budućnost, ali ako se i dalje nastavi slabiti država, a jačati nacionalistički i rekao bih kriminalni pristup vršenja vlasti, nećemo daleko stići i samo ćemo tonuti još dublje u svim segmentima društva.

BiH u ponedjeljak predaje aplikaciju za članstvu u EU, da li je ona, po vašem sudu,  kredibilna i da li će BiH u narednoj godini sa takvom aplikacijom moći dobiti kandidatski status

Da bi aplikacija bila kredibilna, potrebno je da BiH ispuni minimalno 2 formalna osnovna uslova. Prvi je da imamo usvojen mehanizam koordinacije, a drugi je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mehanizam koordinacije je usvojen, znamo kako i na koji način, a dodatni problem predstavlja i njegovo odlučno odbijanje od strane Vlade RS u ovom trenutku. Kad je u pitanju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, sam predsjedavajući Zvizdić nas je informisao da pregovori o njegovoj adaptaciji počinju 16. februara, dakle dan poslije predaje aplikacije. Kada još uzmemo u obzir brojne signale ali i jasne poruke upućene od međunarodne zajednice koje kažu da je predaja aplikacije preuranjena, onda je zaista potpuno jasno da taj čin predstavlja jedan obični marketinški trik trenutne vlasti. Žele predstaviti da nešto rade tako što će predati aplikaciju, a zapravo ne rade skoro ništa, a i ono što rade bolje bi bilo da ne rade. Ja ću biti sretan ako nam po ko zna koji put predstavnici EU progledaju kroz prste, ali je činjenica da mi u ovom trenutku ne ispunjavamo potrebne uslove.

Koga će SDP predložiti kao kandidata za gradonačelnika Tuzle, pošto se već govori o tome da  se Jasmin Imamović neće kandidovati za ovu poziciju?

SDP BiH kao i ostale stranke i partije je započeo pripreme za lokalne izbore. U proteklom periodu održan je niz sastanaka oko pripreme za lokalne izbore, kao i strateško planiranje u Tesliću posvećeno pripremi za lokalne izbore. Jasno je zašto je pitanje kandidata za gradonačelnika Tuzle u fokusu interesovanja javnosti. Prije svega jer je Tuzla bastion SDP-a i ljevice, a onda i zbog toga što smo u jednom trenutku imali sukob čelnih ljudi u organizaciji koji je objektivno prijetio da podijeli organizaciju. Kako to i priliči velikoj porodici održali smo nekoliko sastanaka u Tuzlanskoj organizaciji, gdje smo o svemu otvoreno razgovarali. Moram reći da su ti sastanci održani u odličnoj atmosferi i jako sam sretan i ponosan što su svi shvatili da samo jedinstveni SDP može odbraniti našu poziciju u Tuzli. Činjenica je da se u Tuzli brani i ljevica i SDP, ali je isto tako činjenica da su svi u SDP-u spremni zajedno raditi na ostvarenju tog cilja. Bilo je nekih medijskih natpisa kojima su se htjeli minimizirati rezultati ovih dogovora, kojima se pokušava potcijeniti ono što su SDP-ovi kadrovi uradili za grad Tuzlu. Želim jasno reći kako to nije bilo nikakvo suđenje niti odstrel aktuelnog gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. Naprotiv nema nikakvog spora da je on predvodeći tim SDP-ovaca uradio jako puno za grad Tuzlu. Pošto se o tome jako puno špekulisalo, jedina istina je da se Jasmin Imamović izjasnio da se nema namjeru kandidirati na predstojećim izborima, da ostaje u SDP-u i da će zajedno sa svim prisutnim dati doprinos kampanji i pobjedi SDP-ovog kandidata na predstojećim izborima. O tome ko će biti naš novi kandidat na tim sastancima nije se pričalo jer će o novom kandidatu odlučivati naša organizacija u Tuzli. Nakon tih sastanaka još sam više uvjeren da će SDP u Tuzli biti najjača partija i u budućnosti i da ćemo naravno ponovo imati gradonačelnika.

Kakvo je trenutno sanje unutar SDP-a, nakon  poraza na izborima, smjene na čelu partije i unutarpartijskih izbora. Da li se situacija stablizirala?

Činjenica je da se SDP, a to nije samo naše mišljenje, u proteklih nešto malo više od godinu dana stabilizirao i ojačao kao partija. Najbolja potvrda toga je da, iz dana u dan, članstvo naše partije raste. Od oktobra prošle godine do januara smo imali više od 4.000 novih članova, što je potvrda da SDP polako, ali sigurno, vraća svoje stare pozicije. Morate znati da smo prije godinu dana krenuli u proces reevidencije našeg članstva i da nam je tada skoro 30.000 članova opet ukazalo svoje povjerenje, što, nakon našeg izbornog poraza 2014. godine, nije mala stvar. U proteklih godinu dana praktično stalno obilazimo naše organizacije širom BiH i može se vidjeti da naše članove mnogo više zanima aktuelna politička situacija, koja je, svakim danom, sve gora i gora i da svi žele dati svoj doprinos kako bi SDP bio ključna snaga koja će to stanje mijenjati. Mislim da smo izvukli pouke, te da smo vratili jedinstvo u partiji i da je ona svakim danom sve jaća, odlučnija i spremnija ponovo postati politička snaga broj jedan u BiH.

Kako ocijenjujete trenutno stanje u FBiH, obzirom da ste čovjek koji je prethodnih godina imao jednu od ključnih uloga u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti? Kad Vas pitam o stnaju mislim na političko, ekonomsko, fiskalno, sigurnosno?

Brojni su primjeri koji ukazuju da se stanje u FBiH dosta pogoršalo otkako vlast vrši koalicija SDA/HDZ/SBB. Nažalost, vladajućim nacionalističkim strankama interes uopšte nije razvoj privrede i poboljšanje životnog standarda građana BiH, nego isključivo iskorištavanje javnih resursa za vlastite potrebe i dalja podjela i slabljenje države. One to u praksi izvode na način da dijele javna preduzeća i javna sredstva isključivo prema etničkim principima, ponižavaju radnike i od njih prave potplaćenu klasu bez ikakvih prava, obustavljaju javne radove koji su dali zamah domaćoj ekonomiji kao što je slučaj sa autoputem Vc itd. Svjedoci smo bahatosti Vlade FBiH i sa kakvom lakoćom donose odluke kojima sebe nagrađuju novim privilegijama kao što je slučaj sa naknadama za njihovu “duševnu bol” jer su odvojeni od pordodice, ali i naknadama koje su sebi uveli u Fondaciji ODRAZ. Kada je u pitanju sigurnosna situacija, svjedočimo velikom porastu razbojničkih krivičnih djela, pljačke banaka su svakodnevnica, a nadležni organi takvo stanje ocjenjuju zadovoljavajućim. Socijalna situacija je pred kolapsom. Penzioni fond je stavljen na marginu interesovanja kao i penzioneri koji se prepadaju smanjenjem penzija. Štrajkovi radnika su praktično svakodnevnica. Suština je da se Vlada ovim pitanjima uopšte ne bavi, sve je prepušteno nekoj inerciji, a to je neodgovorna politika koja može imati veoma teške posljedice.

Čini se da po prvi put od kraja rata u strukturama vlasti, i na nivou FBiH i na nivou države, nemamo stranke ljevice, partije građanske orjentacije. Narodnjačke i partije desnog centra preuzele su puni primat, što je samo nastavak evropske tendencije i rasporeda snaga u Evropskom parlamentu u kojem je već godinama najjačka grupacija narodnjačkih partija (EPP-a). Umire li ljevica?

Ne mislim da ljevica umire ili da je pred izumiranjem, naročito ne u BiH. Socijaldemokratija i njene vrijednosti duboko su ukorijenjene u bh. društvo. Naravno, ne treba bježati od činjenice da trenutni odnos snaga u parlamentima jeste u korist stranaka desnice ili desnog centra. Međutim, to nije problem krize ideologije, već posljedica onoga šta i kako su radile stranke ljevice u prošlosti i sa čim smo se sve suočavali. Dakle, da budem sasvim jasan mi smo svjesni naših grešaka, ali smo i itekako spremni odgovoriti vrlo odlučno na laži i manipulacije kojima je ljevica izložena godinama. Sada se to najbolje vidi. Mi smo smanjivali naknade ministara i savjetnika na jednu marku, a mašinerija naših političkih protivnika nas je optuživala za demagogiju i šta sve ne. Evo ja ih pozivam da i oni budu demagozi i da vrate ove naknade sa 300 KM na 1 KM. Ja ću im prvi čestitati. Dakle, mi moramo ostati dosljedni našim principima i vrijednostima, i to je put za jačanje ljevice.

Odnos državnog pravosuđa i izvršne vlasti, odnosno, Tužilaštva BiH i pojedinih lidera i stranaka nikada nije bio kompleksniji, a običnom čovjeku je teško dokučiti krije li se nešto dublje iza posljednjih hapšenja zvaničnika, da li su ona instrumentalizirana, budući da su snažno ispolitizirana. Kako Vi gledate na sve?

Svjedoci smo nevjerovatne hajke na Sud i Tužilaštvo BiH. Već smo ukazivali da to odmah mora prestati. Svi moramo biti jednaki pred zakonom i to je princip oko kojeg nema kompromisa. Ovo što rade čelnici političkih partija u svojim komentarima oko Suda i Tužilaštva BiH, ali u Ustavnog suda BiH najteži je udar na ove institucije i jedna sramna poruka svima u EU o tome kakvi ljudi vode ovu državu i kako oni vide ovu državu. Dakle, nemam nikakve dileme da svi treba da odgovaramo za svoje postupke. Naravno, svi imaju pravo na zakonit i pošten postupak pred Sudom i niko nije kriv dok se to ne dokaže pred sudom. Problemi koji sigurno postoje u pravosuđu mogu se jedino rješavati u demokratskim procedurama, a ne na način da političari određuju ko se smije ili ne smije hapsiti i procesuirati. Tada to nije pravna država. To je onda privatna država četiri ili pet političara. Ja ću se boriti svim silama da mi nikada ne postanemo takva država jer očito aktuelne vlasti državu vide kao svoje privatno vlasništvo.

Izlaze li SDP i DF zajedno već na ovogodišnje lokalne izbore?

Nedavno samo zajedno sa Demokratskom frontom izašli sa zajedničkim prijedlogom oko izmjena Izbornog zakona u vezi sa Mostarom. Reakcije na takav potez su itekako pozitivne. Posebno je važno što je to rezultat saradnje naših članova na lokalnom nivou. Mislim da je upravo to najispravniji način da opštinske i kantonalne organizacije budu nosioci saradnje SDP i DF. Svakako da rukovodstva dvije stranke trebaju uspostaviti principe i okvire te saradnje i mi već radimo na tome, ali sam uvjeren da ako izgradimo povjerenje na lokalnom nivou onda možemo računati da smo napravili zaista čvrst savez za predstojeće lokalne izbore. Ujedno taj nastup bit će i test za ono što nas čeka na sljedećim općim izborima. Ako ovaj test uspješno položimo, uradili smo i pola posla za pobjedu na sljedećim općim izborima. Dakle, očekujem da nastupimo zajednički u smislu da idemo sa zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike, a da svi ponudimo svoje liste. Naravno, ova saradnja mora biti utemeljena na principima i vrijednostima koje dijelimo a to su antifašizam, ZAVNOBIH, borba za prava radnika, penzionera, studenata, borba za čovjeka i bolji život svih bez obzira ko su, kako se zovu i odakle dolaze.

Da li je to početak fuzioniranja snaga ljevice; s tim u vezi, šta očekujete od narednih općih izbora 2018. koji bi uistinu, kao nijedni do sada, mogli da budu ključni za budućnost zemlje?

Čvrsto vjerujem da posvađana i sukobljena ljevica koristi isključivo našim političkim protivnicima. Svjedoci smo kako se naši politički suparnici veoma brzo dogovaraju oko zajedničkog djelovanja. To djelovanje je, a to ovih dana itekako imamo priliku vidjeti, ustanovljeno prije svega na zajedničkoj borbi na izbjegavanju proceusuiranja i polaganja računa. SDP i druge stranke koje baštine ideje i ideologiju ljevice ne smiju dozvoliti da se ikada ponovi 2014.godina, kada smo nastupali jedni protiv drugih i kada smo svi na kraju zbog toga ispali gubitnici. Ako želimo pobjedu na izborima, bilo da se radi o lokalnim ili općim izborima 2018. godine, nikada je nećemo postići ako budemo ponovo nastupili posvađani. Zato moramo biti mudri, pragmatični i iskoristiti snagu koju sigurno možemo imati ako budemo jedinstveni.

Mnogi su vam godinama zamjerali preveliku bliskost s bivšim liderom, a pojedinci čak sumnjaju da Lagumdžija i dalje iz sjene vlada SDP-om. Možete li se, i namjeravate li se osloboditi tog balasta, od kojeg umnogome zavisi budućnost stranke?

Mislio sam da je došlo vrijeme da pustimo na miru Lagumdžiju da se bavi onim čim se bavi. Pojedinci, kako to Vi kažete, koji tobože sumnjaju da on iz sjene vlada SDP-om pate od prevelike doze paranoje. Ja sam jedini predsjednik bilo koje stranke u BiH koji je izabran na direktnim izborima na kojima su glasali svi članovi SDP-a. Ne pada mi na pamet da jedan takav legitimitet i snagu koju imam na temelju toga, devalviram tako što ću dozvoliti da bilo ko drugi utiče na posao za koji sam ja odgovoran ili da bilo ko drugi upravlja nekim procesima iz sjene. Ja sam predsjednik SDP-a i ono što je moj posao prema partijskom Statutu obavljam potpuno samostalno. SDP se mnogo promjenio u proteklih godinu jer je snaga upravljanja nad partijom prenijeta ne njegove članove. Predsjednik više nema ulogu kakva je bila u periodu dok je predsjednik bio moj prethodnik. Mi smo sazrili kao partija i naša politika i ponašanje u budućnosti zavisit će sve više i više od stavova i opredjeljenja naših članova i upravo to je naša najveća snaga.

 

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.