Predmet: Izvještavanje o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj krizi u Bosni i Hercegovini

Nermin Nikšić i Edin Forto pisali zastupnicima evropskog parlamenta: Pozivamo na korištenje diplomatskih instrumenata i zaštitu suvereniteta BiH

Poštovani zastupnici u Evropskom parlamentu,

Nakon vaših nedavnih razgovora i zabrinutosti za situaciju u Bosni i Hercegovini, ovim putem se obraćamo kako bismo vam dali uvid u širi kontekst i ponudili detaljniji pregled trenutne političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini.

Kao što neki od vas već znaju, politička situacija u zemlji dovodi do kontinuirane eskalacije kriza i nesigurnosti, budući da se secesionističke prijetnje te blokade institucija i procesa donošenja odluka nisu rješavale blagovremeno na ispravan način, a posebno posljednjih mjeseci. To je rezultiralo prvim konkretnim secesionističkim i militarističkim koracima koje je nedavno poduzeo gospodin Milorad Dodik,  koji je aktuelnu političku krizu u Bosni i Hercegovini pretvorio u ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za zemlju, regiju Zapadnog Balkana, kao i za Evropsku uniju.

Također želimo iskoristiti ovu priliku da ukažemo na dva posredna uzroka današnje situacije – prvi se odnosi na izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik g. Valentin Inzko, kojim se sankcioniše svako negiranje genocida, a drugi je dugogodišnja korupcija visokih dužnosnika u zemlji, koja je nastavila rasti tokom pandemije COVID-19.

Zakonske izmjene koje je predstavio gospodin Inzko imale su namjeru konačno ukinuti veličanje ratnih zločina, nasilja i ratnih zločinaca u javnom diskursu u zemlji i, nadamo se, stvoriti prostor za više rasprave o tome kako dalje, uz poštovanje prema žrtvama genocida i zločina protiv čovječnosti i njihovim preživjelim članovima porodica. Odluka visokog predstavnika je politički izobličena i sada se nepravedno koristi kao izgovor za blokadu institucija i procesa donošenja odluka, što je posebno otežalo upravljanje krizama, od onih izazvanih  elementarnim nepogodama do onih povezanih s pandemijom COVID-19 u cijeloj državi.

Uz nastavak destabilizacije i uobičajeno nepoštivanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini,  ipak su se desili određeni pomaci u istragama slučajeva povezanih s ugrožavanjem ljudskih života tokom pandemije COVID-19. Takav je slučaj kada su Transparency International BiH i državna Agencija za lijekove i medicinska sredstva utvrdili da se u nekim bolnicama u entitetu Republika Srpska (RS) kod pacijenata s  dijagnozom COVID-19 koristi industrijski kisik umjesto medicinskog. Ovo otkriće je evidentno loše prihvaćeno od strane Vlade i političkog vrha u RS, budući da su potom podnijeli krivičnu prijavu protiv navedene državne agencije.

Također, s tim u vezi napominjemo da su najavljeni koraci prema otcjepljenju RS-a kroz istupanje iz Oružanih snaga BiH, osporavanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje. Narodna skupština Republike Srpske je već izglasala razvlaštenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, bez prisutnih zastupnika iz opozicije. Kako bi prikrili svoje zločine u vrijeme pandemije, političko vodstvo u RS-u spremno je ići do te mjere da je stvorilo najozbiljniju sigurnosnu krizu u ovom dijelu Evrope od 1990-ih.

Stoga, prepoznajući da:

  • Razgovori o ratu nikada nisu bili prisutniji nego posljednjih dana i da se prijetnja nikada nije činila neizbježnijom;
  • Ugrožavanje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini može stvoriti opasnost od još jednog oružanog sukoba u regiji;
  • To bi moglo stvoriti efekat prelijevanja i proširiti krizu na cijelu regiju Zapadnog Balkana, kao i na ostatak Evrope;
  • To bi moglo dovesti do niza opasnih događaja s negativnim geopolitičkim konotacijama koje bi bilo vrlo teško obuzdati;
  • Sve navedeno je povezano sa stagnacijom i odvajanjem Bosne i Hercegovine od njenog puta prema evropskim integracijama.

Pozivamo na:

  • Vaš kontinuirani napor da raspravu o situaciji u Bosni i Hercegovini usmjerite ka poštivanju i zaštiti njenog suvereniteta;
  • Insistiranje da se današnje prijetnje shvate ozbiljno i da se na odgovarajući i pravosnažan način rješavaju od strane svih institucija EU;
  • Korištenje svih diplomatskih i posredničkih instrumenata, kao i korištenje ovlasti OHR-a u punom kapacitetu, koji trebaju biti uzeti u obzir kao sredstva rješavanja krize i urazumljavanja odgovornih za trenutnu sigurnosnu krizu;
  • Poseban pristup koji treba razmotriti puteve povratka Bosne i Hercegovine njenom cilju ispunjavanja ključnih identificiranih prioriteta od strane Evropske komisije i sustizanje drugih zemalja regije Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija.

 

Iskreno,

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke (ALDE)

Nermin Nikšić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (PES).

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.