Lana Prlić

Neredi na sportskim takmičenjima u FBiH uskoro postaju krivično djelo?

Lana Prlić, zastupnica SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, kaže kako će se Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona naći na dnevnom redu 30.sjednice ovog Doma.

„Ove izmjene i dopune Krivičnog zakona, koje smo predložili kolega Aner Žuljević i ja, tiču se uvođenja krivičnog djela koji se odnosi na sportska takmičenja, jer dosadašnje procesuiranje počionica za djela kao što su prekidanje sportskih takmičenja, uništavanje infrastrukture, ozljeđivanje službenih osoba i sportista, kao i gledaoca, se pokazalo neefikasno i nedostatno.

Uvođenjem u Krivični zakon djela ‘Izazivanje ili učestvovanje u neredima na sportskim takmičenjima’, te ‘učestvovanje u tuči’ naglasila bi se kažnjivost ovih radnji, čime bi se pozitivno utjecalo na njihovu prevenciju, ali i nadležnim organima olakšalo rasvijetljavanje i kažnjavanje počinilaca istih.

Ova djela bi se odnosila na vrijeme uoči, tokom i nakon sportskih događaja. Te bi se omogućila sigurnosna mjera zabrane pristupa sportskim događajima ranijim počioniocima navedenih djela.

Vlada FBiH je dala pozitivno mišljenje na ove izmjene Zakona što nam i daje nadu da će ovaj Zakon dobiti potrebnu podršku u Parlamentu i time regulirati ovu oblast“, navodi Prlić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.