Nerazumljivo minimiziranje inicijative Denisa Bećirovića od strane pokreta „Odgovor“

Povodom izjave lidera pokreta „Odgovor“ Ćamila Durakovića, u kojoj se komentariše inicijativa poslanika i potpredsjednika Socijaldemokratske partije BiH Denisa Bećirovića o izmjenama Krivičnog i Izbornog zakona, kojim bi se zabranilo kandidovanje na izborima osobama osuđenim za ratne zločine, mišljenja smo da je ovaj pokret posljednji koji bi joj se trebao protiviti ili je, na bilo koji način, minimizrati.

Nerazumljiva je izjava Ćamila Durakovića, pogotovo zbog toga jer se osuđeni ratni zločinici i dalje ponosno šepure i hodaju ulicama gradova u kojima su počinili zločine, što najviše vrijeđa povratnike koji su preživjeli njihove torture. Upravo se pokret „Odgovor“ pokušava nametnuti kao „nestranački“ lider povratnika u RS, te je ovakva izjava zbog toga još više začuđujuća.

Osim toga, Ćamil Duraković nema nikakav legitimitet da određuje SDP-u i njegovim predstavnicima u kojem će smjeru politički djelovati, odnosno, kakve će inicijative predlagati.

Na kraju krajeva, poslanici koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS, sa kojima se pokret Odgovor hvali da ima odličnu saradnju, nedavno su omogućili održavanje sjednice ove Skupštine, iako je čitava opozicija bila protiv iste. Time su dali direktnu podršku SNSD-u i tamošnjoj vlasti, čiji će predstavnici na državnom nivou, vjerovatno, biti protiv inicijative Denisa Bećirovića.

Potvrda tome koliko je inicijativa Denisa Bećirovića dobra, jeste i to da je 37 udruženja žrtava rata, među kojima je i pokret „Majke enkrlave Srebrenica i Žepa“, javno podržalo ovu inicijativu, navodeći da bi se tom inicijativom žrtve i preživjeli mogli suočiti sa svojom prošlošću i potpuno integrisati u bh. društvo.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.