Press konferencija KO SDP BiH

Vladajuća koalicija HDZ-SDA-SBB dovela do potpune blokade HNK

SDP BiH HNK smatra kako je loše funkcioniranje vladajuće koalicije HDZ BiH-SDA-SBB dovelo do potpune blokade rada izvršne i zakonodavne vlasti u HNK-u, a najveću štetu od toga trpe obični građani.

Na konferenciji za novinare predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH HNK-a Zoran Mikulić kazao je kako je osnovni razlog nefunkcioniranja vlasti nemogućnost dogovora tri spomenute stranke oko podjela čelnih mjesta u javnim poduzećima i institucijama, kao što su Služba za zapošljavanje HNK-a ili Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a.

– Posljednjih mjeseci svjedočimo najlošijoj vladajućoj većini u historiji ovog kantona. Životne teme, zbog nemogućnosti dogovora vladajućih, sustavno se skidaju s dnevnog reda Vlade da bi sve kulminiralo neodržavanjem Skupštine HNK-a u kojoj se vladajući ne mogu dogovoriti ni oko dnevnog reda – istaknuo je Mikulić.

Dodao je kako Vlada HNK-a posljednjih mjeseci pokušava javnosti “prodati” priču o stabilizaciji javnih financija čime, kako je rekao, želi prikriti katastrofalne posljedice svoga nerada.

– Istina je da je privremena stabilizacija u budžetu rezultat rada prethodne vlade i implementacije Zakona o vodama, čime je došlo do priljeva dodatne količine novca u kantonalni budžet – ustvrdio je Mikulić.

Potpredsjednica KO SDP-a BiH HNK Vesna Saradžić kazala je kako je vladajuća koalicija prilikom preuzimanja vlasti na sva zvona najavljivala usvajanje niza razvojnih projekata, no sve je ostalo “mrtvo slovo na papiru”.

– Sadašnjom dinamikom rada ovoj bi vladi trebalo dvadeset godina da ispuni sve ono što je predviđeno u Programu rada Vlade HNK-a za 2016. godinu – istaknula je Saradžić.

Po riječima predsjednika Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini HNK-a Amera Zagorčića, građani kantona postali su taoci stranačkih dogovora oko imenovanja, a opozicione stranke spriječene su u djelovanju jer svoje inicijative ne mogu uputiti u Skupštinu HNK-a koja ne zasjeda već dva mjeseca.

Na kraju konferencije čelni ljudi kantonalnog SDP-a kazali su kako bh. zakoni ne predviđaju mogućnost održavanja prijevremenih izbora, stoga su pozvali vladajuću koaliciju “da se uozbilji i počne raditi u interesu građana”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.