Neprincipijelna politika tvoraca neustavne Vlade TK

Nakon što je Ustavni sud FBiH donio presudu da izmjene i dopune Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju TK nisu u skladu sa Ustavom FBiH svjedočimo iscrpnim naporima predvodnika iz SDA i DF u Skupštini TK s ciljem da diskredituju rad Vlade TK koju je predvodio SDP.

Iznesene kritike bi možda imale osnova da upravo takva matrica nije temelj njihovog političkog djelovanja u kontinuitetu.

Pretpostavljamo da će i sa ovom presudom Ustavnog suda, a u skladu sa “dosljednom” politikom postupiti identično kao u ranijim slučajevima.

Podsjećamo samodeklarisane zaštitinike Ustava FBiH da upravo Vlada TK koju je predvodila SDA, a slijepo slijedio vjerni koalicioni partner DF, presudom istog suda nije bila imenovana u skladu sa Ustavom FBiH. Urgentno je i tada reagovao pomenuti dvojac, na način da je istu presudu smjestio duboko u ladicu čekajući “razuman rok”.

U prethodnom mandatu Skupštine TK, na čijem čelu se nalazio premijer iz SDA a resorni ministar kadar DF izvršene su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju koje su za rezultat imale smjenu rektora, svih prorektora, dekana i prodekana na fakultetima UNTZ ali i epilog Ustavnog suda FBiH u vidu presude da izmjene nisu u skladu sa Ustavom FBiH.

Pored izmjene “spornog” člana Zakona, jedino na čemu je tada vladajuća većina ažurno radila bilo je osnivanje privatne visokoškolske ustanove “Kallos” što bi danas najradije da zaboravimo.

Smatramo da je poštivanje odluka Ustavnog suda FBiH imperativ svih političkih predstavnika.

Podsjećamo da je izbor i imenovanje aktuelnih direktora/ca u srednjim i osnovnim školama proveden u skladu sa zakonskim propisima i putem javnog konkursa a njihov posvećen rad i kompetentnost prepoznata u lokalnim zajednicama širom Tuzlanskog kantona.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.