Saša Magazinović

Neprihvatljivo je da Mostar ostane bez izbora

Saša Magazinović, poslanik SDP-a komentarišući Izvještaj o radu interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, kritikovao je predložena rješenja, a posebno činjenicu da ova radna grupa nije uradila glavni dio posla, odnosno nije postigla dogovor oko rješenja koje bi omogućilo održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

“SDP nije zadovoljan predloženim rješenjima. Ne vidim iz izvještaja, a bilo bi dobro, da znamo koje aktivnosti su vođene od strane grupe kada je riječ o Mostaru. SDP i DF su zajednički došli do rješenja i uputili ga Interresornoj grupi. Iz izvještaja ne vidimo da je o tome raspravljano i kakav je stav. Umjesto toga, iz medija smo čuli izjave da niko nije ponudio rješenje za Mostar što očigledno nije tačno. No, budući da kao opozicija nismo zastupljeni u radnoj grupi ne raspolažemo detaljima koje zaslužuje da ih zna i Parlament i javnost šta se desilo oko pitanja vezanih za grad Mostar za koji je neprihvatljivo da i dalje bude bez izbora”, izavio je Magazinović.

O zahtjevu da se radnoj grupi produži mandat kako bi se bavila daljim izmjenama vezanim za Izborni zakon, a što je u samoj raspravi obrazloženo nadom da se može postići dogovor oko Mostara iako svi rokovi uskoro ističu, Magazinović je rekao: “Ako se misli u sudijskom vremenu riješiti Mostar onda su tako trebali napisati kada traže produženje mandata, a ne obrazlagati to izmjenama vezanim za Opšte izbbore 2018-te godine”, ističući bojazan da se na vrijeme neće stići sa usvajanjem ovog zakona. Još jednom je naglasio stavove SDP u vezi jedinstva grada na Neretvi i oštrog protivljenja svim idejama koje vode etničkoj podjeli Mostara.

U izjavi za medije on je naglasio da pošto do kraja mjeseca moraju biti usvojene izmjene Izbornog zakona, nema vremena niti dovoljan broj zakazanih sjednica da bi se zakon razmatrao u dva čitanja i da će se vjerovatno vladajuća koalicija odlučiti za nepopularni hitni postupak u kome neće biti mogućnosti za amandmansko djelovanje.

Osim toga, on je kao neprihvatljiva rješenja komentarisao i obrazložio i prijedloge o ukidanju ravnomjernog rasporeda oba spola na listi, kao i uvođenje visokog praga unutar izbornih lista. Istakao je da SDP ovakva rješenja neće podržati i založio se za promjenu predloženih rješenja.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.