Bećirović

Neprihvatljivo i nedopustivo je da Sabor Republike Hrvatske raspravlja o trećem entitetu

Bećirović je rekao da je neprihvatljivo da Sabor Republike Hrvatske raspravlja o formiranju trećeg entiteta u BiH. BiH je suverena i nezavisna država i neće dozvoliti da se o njenim unutrašnjim pitanjima raspravlja u susjednim državama

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas sa predsjednikom Sabora Republike Hrvatske Josipom Lekom. Tom prilikom, Bećirović je upoznao sagovornika sa aktuelnim društveno-političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, istakavši čvrstu opredjeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. Također,  Bećirović je rekao da je neprihvatljivo da Sabor Republike Hrvatske raspravlja o formiranju trećeg entiteta u BiH. BiH je suverena i nezavisna država i neće dozvoliti da se o njenim unutrašnjim pitanjima raspravlja u susjednim državama.

Tokom sastanka,  Bećirović posebno je istakao važnost ratificiranja Ugovora o granici između BiH i Republike Hrvatske. Rješavanje pitanja granice, prema ocjeni Bećirovića, tijesno je povezano i za primjenu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora (stupila na snagu 16. novembra 1994., a potpisale je do kraja 2006. godine 152 države.). Bosna i Hercegovina smatra da razgraničenje na moru nije do kraja okončano kako to predviđa spomenuta konvencija, a posebno se potcrtava da je Hrvatska jednostrano i u suprotnosti sa s UN-ovom konvencijom primijenila „ravnu polaznu crtu“ (povučenu od otočića Vodenjaka kod Hvara do rta Proizd na Korčuli) kakva je bila uspostavljena za vrijeme SFRJ. Time je Hrvatska utvrdila svoje unutrašnje vode ali i zatvorila morsko područje BiH unutar svog  jednostrano proglašenog suvereniteta. Zbog ovog BiH stoji na stanovištu da ratifikaciji ugovora o granici treba prethoditi donošenje bilateralnog sporazuma o razgraničenju između BiH i Hrvatske na moru kao aneksa ugovora, odnosno sastavnog dijela Ugovora o granici.

Bećirović je kolegama iz Sabora jasno poručio da Bosna i Hercegovina razumije interese  Hrvatske ali da i Hrvatska mora prihvatiti činjenicu da je naša zemlja pomorska država koja ima neupitno pravo izlaska na otvoreno more i u međunarodne vode. Oko toga, dodao je on, ne može i ne smije biti pogađanja jer se radi o dobru koje pripada i sadašnjim i budućim generacijama .

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.