Aner Žuljević

Neprihvatljivo da Vlada FBiH krije da planira ukinuti poreske olakšice na osnovu djece

Nacrtom zakona o porezu na dohodak Vlada Federacije BiH predviđa ukinuti poreske olakšice po osnovu djece. Ovim povodom razgovarali smo i sa delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH Anerom Žuljević koji nam je kazao da problem predstavlja ukidanje olakšica koje su zasnovane na porodici, ali da se podigla poreska osnovica u smislu odbitaka na 700 KM.

“Međutim, pitanje je šta to znači u uporednom kontekstu. Mnogo parametara je izmijenjeno u tom dijelu. U narednih nekoliko dana planiram uraditi analizu na osnovu koje ću imati podatke o tome šta to znači za život građana”, rekao je Žuljević.

Dodao je da je riječ o složenoj reformi o kojoj se teško odrediti jer Vlada Federacije BiH nije uradila nijednu analzu u smislu podrške tom zakonom.

“Preciznije mišljenje o zakonu moći ću dati nakon analize, odnosno nakon argumenata. Očigledno se radi o preozbiljnoj reformi za koju je Vlada FBiH trebala pripremiti analitiku. Zakon ne ispunjava uopće uslove da ide u parlamentarnu proceduru jer nije u skladu sa Uredbom o procjeni utjecaja propisa”, kazao je Žuljević.

Ističe da svi oni koji svoje prijedloge ne mogu braniti ili ih izbjegavaju braniti matematikom ne rade dobru stvar. Kako kaže, boji se da Vlada FBiH sakriva matematiku na sve zakone koji nisu u interesu građana BiH.

“Kroz dio zakona mi smo imali instrument koji je stimulisao populacijsku politiku, a sada je ovo uvedeno generalno kao prihod od 700 KM koji će biti neoporezvan. Ima tu dosta stvari koje se moraju analizirati”, rekao je Žuljević.

Zaključio je da mu je neprihvatljivo što Vlada FBiH krije stvarne razloge na osnovu kojih je uopće došla do toga da ovakav zakon uputi u parlamentarnu proceduru.

klix.ba

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.