Denis Bećirović

Neprihvatljivo da se negira genocid u Srebrenici

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu državnog parlamenta Denis Bećirović kazao je novinarima da je predložio da se u dnevni red sjednice tog doma uvrsti nova tačka, gdje bi Predstavnički dom usvojio konkretne zaključke povodom inicijative Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u vezi  s usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici. 

– Ova inicijativa i ovaj prijedlog je dobio danas, i to mi je posebno drago da naglasim, veliku podršku u Predstavničkom domu, da je duplo više poslanika glasalo za te zaključke i za tu tačku dnevnog reda nego što je bilo protiv toga – kazao je Bećirović.

Dakle, dodao je, postoji opća većina i „danas je otišla snažna poruka iz parlamenta BiH da većina poslanika i to ubjedljiva većina poslanika u Predstavničkom domu, podržava i iskazuje poštovanje prema ovoj britanskoj inicijativi“.

– Mislim da smo danas poslali jednu snažnu podršku iz parlamenta BiH. Neprihvatljivo je da se negira genocid u Srebrenici, da član Predsjedništva BiH piše iskrivljenu istinu o Srebrenici, da to radi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik, dok zvaničnici u BiH šute – kazao je Bećirović.

Danas smo, naveo je, prekinuli tu šutnju. Dodao je da će u narednim danima kontaktirati veliki broj poslanika da se potpišu i da pošalju ovu poruku iz parlamenta.

Po njegovim riječima, parlament će se o ovome definitivno izjasniti na narednoj sjednici koja je vjerovatno oko 22. jula.

– Glavni efekt je danas postignut. Ubjedljiva većina poslanika u Predstavičkom domu je danas podržala ove zaključke, tako da je iz ovog najvišeg zakonodavnog organa BiH odaslana jedna vrlo snažna i važna poruka – kazao je Bećirović.

Na novinarsko pitanje da li je direktor SIPA-e Goran Zubac trebao biti smijenjen, Bećirović je kazao da „tu nema nikakve dileme“.

– Jasno je da je postupak toliko odmakao i kao opozicioni poslanik mogu samo izraziti čuđenje kako je taj čovjek još na toj poziciji – kazao je Bećirović.

Upitan da prokomentira najavu referendumskog pitanja predsjednika RS-a Milorada Dodika o radu Suda i Tužilaštva BiH, Bećirović je kazao da smo se u BiH „naslušali gluposti koje dolaze od predsjednika manjeg bh. entiteta i to je jedna od novih gluposti predsjednika manjeg bh. entiteta“.

– O državnim institucijama i državnim pitanjima u svakoj državi svijeta, uključujući i BiH, mogu odlučivati samo državni organi BiH na teritoriji cijele države BiH. Prema tome, to su pusti snovi predsjednika manjeg bh. entiteta i od toga nema ništa u pravnom i formalnom smislu – kazao je Bećirović.
Fena

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.