GO SDP Stolac

Neprihvatljiva glorifikacija retrogradnih ideologija

GO SDP Stolac najoštrije osuđuje ocrtani fašistički mural sa nacrtanim granicama Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koji je osvanuo na zgradi u blizini vrtića u našem gradu. Ovakav mural predstavlja neprihvatljivu glorifikaciju fašizma i promovisanje retrogradne ideologije koja je odgovorna za neizmjernu patnju i gubitak života i kojoj je presuđeno i u Nurnbergu i u Hagu.

Fašistička ideologija, koju je podržavala NDH, bila je korijen brojnih zločina, uključujući masovna ubistva, etničko čišćenje i sistematsko proganjanje drugih i drugačijih. Nacrtane granice NDH na ovom muralu predstavljaju teritorijalne pretenzije koje su dovele do zločina protiv čovječnosti, ne samo u Drugom svjetskom ratu nego i u posljednjoj agresiji na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Ovakvi murali ne samo da vrijeđaju žrtve i izazivaju bol i patnju preživjelih i njihovih porodica, već također podstiču mržnju, netoleranciju i promovišu ideje suprotne idejama na kojima počiva savremena civilizacija i demokratsko društvo.

SDP Stolac poziva lokalne vlasti, institucije i zajednice da hitno preduzmu potrebne mjere da bi se mural uklonio a odgovorne osobe pronašle i zakonski kaznile. To ne smije biti samo simboličan čin, već konkretne akcije koje će osigurati da se fašistička propaganda ne promoviše u našem gradu.

SDP Stolac ostaje posvećen borbi protiv svih oblika diskriminacije, netolerancije i fašizma.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.