Neposredan izbor gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i gradskih vijećnika Grada Sarajeva

Opis pitanja

Gradonačelnik Sarajeva se prema važećoj legislativi bira indirektno, baš kao i njegovi zamjenici i gradski vijećnici. Svaka općina u sastavu Grada Sarajeva u Gradsko vijeće daje jednak broj vijećnika, a ti vijećnici zatim predlažu i biraju Gradonačelnika i njegove zamjenike.

Stav SDP BiH

Socijaldemokrati smatraju da važeći način izbora Gradonačelnika Sarajeva, zamjenika gradonačelnika i gradskih vijećnika ne prati demokratske standarde. Naime, građani biraju općinske vijećnike, općinski vijećnici biraju gradske vijećnike, a gradski vijećnici tek onda biraju Gradonačelnika. Osobe izabrane na ovaj način ne polažu račun građanima. Zalažemo se za uvođenje neposrednog izbora Gradonačelnika Sarajeva, njegovih zamjenika i gradskih vijećnika, glasovima svih građana.

Datum zadnje izmjene: 22.09.2017.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.