Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

Nepojmljivo je da direktor obavještajne službe ucjenjuje državnu tužiteljicu

Predsjednici stranaka “Trojke”, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić, predsjednik Naše stranke Edin Forto i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković održali su danas konferenciju za medije na kojoj je tema bila, između ostalog, stanje u bh. pravosuđu, kao i Vlada Kantona Sarajevo.

Nermin Nikšić istakao je da smo svi svjedoci da u situaciji kada ne možemo pasti dalje, ima gore od gore.

– Činjenica je da građani moraju pravdu tražiti na ulici da bi se došlo do rješavanja raznih ubistava. To sam napomenuo u razgovoru sa visokim predstavnikom – kazao je Nikšić.

Dodao je da od 2015. u FBiH postoji alat protiv korupcije i organiziranog kriminala a da Vlada Federacije izbjegava formiranje posebnog odjela Tužilaštva koji bi procesuirao kriminal.

– Što se tiče posljednje afere, zamislite u kakvoj mi zemlji živimo u kojoj je moguće da državnom tužiocu bude nedostupna diploma nekog državnog funkcionera. Onda, kažem kad pomislite da ne može dalje, čujete kako taj direktor ni na tom snimku ne odgovara ima li ili nema tu diplomu. On dođe i glavnu državnu tužiteljicu ucjenjuje prijeti, kako će izaći sa podacima tuziocima. Govori o tome da postoji novinar kojeg prati i prisluškuje i da taj novinar ne može ništa uraditi a da on ne zna.

-Postoji i novinar kojeg je nabio nogom a sada se s tim novinarom “liže” – rekao je Nikšić.

Kazao je da je manje važno ko je snimao snimak nego šta je rečeno na istom.

Komentirajući audiosnimak razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osmana Mehmedagića sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić, koji je objavio prošle sedmice portal “Avaza”, “da i kada mislite da nema dalje onda vidite da može i da ima još gore”.

Ode i ucjenjuje glavnu državnu tužiteljicu

– Ne znam postoji li nešto što bi bilo koga u ovoj zemlji moglo iznenaditi kad je u pitanju aktuelna vlast i način na koji oni kroz poluge vlasti pokušavaju kontrolirati pravosuđe, medije, opoziciju. Ne postoji zemlja u svijetu, niti pravni sistem u kome bi za državnog tužioca bila nedostupna diploma visokog državnog funkcionera koji je na osnovu te diplome dobio funkciju. I kada mislite da nema dalje onda vidite da može i da ima još gore – kaže Nikšić.

Prema njegovim riječima, i kada mislite da nema nema dalje,” onda saznate kako direktor OSA ode i ucjenjuje glavnu državnu tužiteljicu i njenu kolegicu šeficu odjela, prijeti kako će se braniti od istrage tako što će objavljivati kompromitirajuće podatke o tužiocima do kojih je došao preko službe”

Moramo se suprotstaviti na sve moguće

– Hvali se kako jednog novinara prati i prisluškuje, da zna koga god nazove, kako je drugog koji se sada s njim “liže” prije toga tukao i ganjao na ulici… Normalan čovjek se onda zapita šta su u stanju uraditi, šta rade i kako se odnose prema političkim neistomišljenicima i protivnicima, prema svima koji im se nađu na putu ostvarivanja njihovih interesa. Naravno da se ovim pojavama moramo suprotstaviti na sve moguće načine jer će sutra već biti kasno. Da parafraziram, ako se ne pobunimo kad to rade drugima, kad dođu do nas tada neće biti niko da im se suprotstavi… Sredinom sljedeće sedmice ću zakazati sjednicu Zajedničke komisije za nadzor zakonitog rada OSA jer mislim da se komisija o ovom skandalu mora izjasniti – rekao je Nikšić za “Avaz”.