Belmin Zukan za FTV

Neozbiljno je proceduru izmjene Ustava počinjati u roku dva sata

O tome mogu li domaći akteri riješiti ustavno-pravnu i političku situaciju u Federaciji ili čekaju rješenje OHR-a – govorili su gosti emisije Odgovorite ljudima.

“Na prošloj, vanrednoj sjednici Zastupničkog Predstavničkog doma smo bili u situaciji da je pred nas došao dva sata pred sjednicu prijedlog DF-a za izmjene Ustava. Taj prijedlog faktički bi tek trebao, nakon što bismo mi raspravljali na Predstavničkom domu, ponovo ići Ustavnoj komisiji koja bi opet morala razmatrati i dati svoje mišljenje o tome”, pojasnio je u SDP-ov zastupnik Belmin Zukan.

On je istakao kako bi bilo neodgovorno u dva sata pogledati prijedlog i uputiti ga Ustavnoj komisiji – jer nije bilo dovoljno vremena da ga razmotre: “Ali kolege iz NES-a i SBiH su pripremile jedan zaključak kojim su obavezale upravo tu Ustavnu komisiju da prođe kroz te prijedloge, između ostalog i ovaj DF-ov, i uputi više njih ili onaj koji Komisija bude smatrala da je najbolji.

Ono što sam ja primijetio u tom dokumentu koji je iz DF-a došao da on sam po sebi ima određene manjkavosti. U svojoj biti on ima dobru namjeru, govori čak i o vanrednim izborima na nivou FBiH, ali nedovoljno precizno i čak se postavlja pitanje kakvi bi ti vanredni izbori u FBiH bili – samo u Zastupničkom domu ili bi ostala ista volja u Domu naroda”.

Smatra da to treba detaljno objasniti i da je drugi prijedlog gospodina Nurkića značajno detaljnijii  – možda će ponuditi više mogućnosti.

“Nismo ništa izgubili vremenski. Ovaj prijedlog DF-a i da je bio na toj sjednici, išao bi dalje pred Ustavnu komisiju, a imali smo već prijedlog iz NES-a i SBiH da Ustavna komisija to razmotri. Dakle sada će Ustavna komisija razmotriti sve te prijedloge i dalje ide procedura gdje će se tražiti dvotrećinska, kvalifikovana većina i onda ćemo dalje”, nastavoi je Zukan.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.