Magazinović

Neophodno usvojiti Zakon protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti više ne smije odgađati, ističe Saša Magazinović

SlikaDelegacija BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), koja učestvuju u radu redovnog zimskog zasjedanja, danas ima sastanak s predstavnicima Moneyvala, koju predvodi izvršni sekretar John Ringguth, izjavio je za Agenciju Fena član bh. delegacije Saša Magazinović.

Moneyval predstavlja primarni mehanizam Vijeća Evrope za ocjenu mjera koje se koriste protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Magazinović navodi da bi četvrta evaluacija usklađenosti bh. zakonodavstva sa standardima Vijeća Evrope trebalo da bude održana u novembru, a u aprilu bi BiH trebala posjetiti "misija visokog nivoa" Moneyvala.

Dvije ključne obavaze BiH da bi četvrta evaluacija bila uspješna jesu usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je Vijeće ministara BiH nedavno utvrdilo i uputilo u parlamentarnu proceduru, te izmjene Krivičnog zakona BiH u ovom segmentu, koje, iako su nedavno "pale" u Parlamentu, ponovo moraju ići u parlamentarnu proceduru i biti usvojene.

– Definitivno je jasno svim članovima delegacija da se usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti više ne smije odgađati, budući da je BiH već sada u zakašnjenju u odnosu na zadate rokove – upozorio je Magazinović.

Inače, na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, centralni događaj dana je obraćanje predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.