Segmedina Srna- Bajramović

Nemamo pravo iznevjeriti građane Kantona Sarajevo

Zastupnica SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, na jučerašnjoj sjednici Skupštine imala je izlaganje, povodom imenovanja nove Vlade Kantona Sarajevo.

“Izazovna su vremena pred nama i vjerujem kako nam treba sva pamet svijeta da kroz njih prođemo najbolje što možemo.

Prije svega, vrijeme je da zaustavimo politiku jalovih proceduralnih predstava u kojima pokazujemo da smo majstori u komplikovanju i jednostavnih stvari, pri tome ne vodeći računa da maltretiramo ljude koji nas gledaju.

Građani su fakat umorni od političke igre mačke i miša, dok se oni svakodnevno bore s ekonomskim i zdravstvenim izazovima pandemije

Tim koji se danas predstavlja kao Vlada će na svojim leđima nositi veliki teret, teret nade prethodne Vlade šestorke i odgovornosti u rješenjima spram svih onih problema koje nam nosi novonormalno.

Bez obzira na sve mjere koje smo objavili i ljude koje smo ponudili, očekivati da se sve ono što nas očekuje svede u krilo ovih ljudi neće promijeniti suštinski ništa, ukoliko ne shvatimo da nam treba potpuno novi pristup politici.

Pristup u kojem Vlada hrabro i odlučno vodi teške procese i reforme partnerski potpomognuta idejama, pameću i izvršiocima, izvan bilo kakve nametnute skučenosti političkih stranaka vladajuće većine beskompromisno motivisana isključivo efikasnom implementacijom rješenja za bolji život svih nas zajedno.

Zato se nadam kako će nova vlada okupljati ljude, promovisati kontinuirani i otvoren dijalog i javnu raspravu o svim problemima i rješenjima, biti spremna na kritiku, ispravljati greške i na taj način pokazati da je stvarno drugačija i u odnosu prema javnosti, a i svim aktivnim sudionicima političkih odnosa.

Želim vjerovati kako će kadrovska rješenja u cilju programske implementacije rješenja ove Vlade biti prije svega stručna, a zatim i transparentna kako nam se ne bi ponovila iskustva iz naše prve godine, kada smo se više puta morali izvinjavati za pogrešne poteze u kojim većina nas zastupnika nije ni učestvovala.

Ovo napominjem i zbog činjenice da je moja partija u prethodnoj Vladi imala kadrovske ambicije i procese koji su bili pogrešni, za koje mi zastupnici nismo ni znali, gdje želim vjerovati kako je takva praksa iza nas i da se neće ponoviti.

U protivnom želim vrlo jasno reći da ne postoji pojedinac ili tim iza kojeg ću stajati sa svojom podrškom, ukoliko se ne poštuju temeljne vrijednosti na kojima živim cijeli život, a to je transparentnost procedura, stručnost izbora, pošten rad i odgovornost u svakom potezu, a posebno u kadrovskoj politici.

Odmah želim da razjasnimo na samom početku, pripadnost bilo kojoj političkoj stranci ne može isključiti niti jedan od ovih kriterija, bez obzira ko on bio i koji autoritet stajao iza njega.

Vjerujem da smo danas svi politički pametniji, iskusniji, pretpostavljam i mudriji da kadrovskoj politici kao majci svih politika posvetimo posebnu pažnju, jer je valjda svima jasno da će to biti temelj uspješnosti svih planiranih reformi.

Nužni izlazak iz granica političkih stranaka, u smislu dostupnosti znanja će definitivno odrediti brzinu našeg napredovanja  i dodatnog sticanja povjerenja javnosti.

Prethodnicima želim da se zahvalim, radili su očigledno koliko su mogli pod teretom pandemije i teških političkih odnosa.

Bojim se se kako su eksteritorijalni politički centri moći rušili kredibilitet ove Vlade, pokušavajući voditi paralelnu politiku, što je na kraju urušilo ovu Vladu davno prije njene formalne smjene.

Nažalost, kako je sve nastalo u samom početku na petak 13. lošim i neduhovitim igrokazom kod predstavljanja  vlade, drugačije nije moglo ni završiti.

Zato na kraju, želim svaku sreću svim ministrima, vjerujem kako ste svjesni izazova i očekivanja javnosti. Znanje i iskustvo imate, na vama je da ne dozvolite da vam bilo kakve nerealne političke ambicije poremete fokus sa građanina kao centralne figure svih vaših odluka.

Što se mene lično tiče, sa svim svojim skromnim kapacitetima stojim vam na raspolaganju, u nadi da ćemo zajedno u intenzivnoj saradnji mijenjati stvari nabolje, dokazujući građanima da smo istinski zaslužili njihovo povjerenje.

Mislim da ih nemamo pravo iznevjeriti, a do nas je!”, navodi se u izlaganju.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu