Gostovanje u emisiji Pressing N1

Zlatko Lagumdžija: Nemam nikakve veze sa operativnom politikom SDP BiH

Bivši premijer i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija je u večerašnjem Pressingu kazao da postoji šansa da SDP prvi put od osnivanja ne osvoji nijednu načelničku poziciju.

Lagumdžija je kazao da mu je najteže u karijeri bilo izvršavati posao predsjednika SDP-a.

“Najteže mi je bilo biti predsjednik SDP-a, jer je to najozbiljniji posao. Kada hoćete u jednoj zemlji kao što je BiH da pravite politiku, a ta zemlja ide uprkos ustavu zemlje, to je teško. Desnica je objektivno u naletu u zadnje tri decenije u BiH, a imate multietnički koncept koji je suprotan prirodi Dejtonskog sporazuma. Biti lider SDP-a je jedan od najtežih poslova”.

Istakao je da on trenutno nema nikakve veze sa operativnom politikom SDP-a.

Ja želim prije svega da dam do znanja da nemam nikakve veze sa operativnom politikom SDP-a. Ja njih ne zovem uopšte, neka rade svoj posao, imaju legitimitet. Ne slažem se sa puno poteza koje prave, ali oni se pitaju i imaju pravo na to i trebaju tako da rade“.

Kazao je da se bojao već ranije da će desnica nadvladati ljevicu u potpunosti.

“Ja sam imao taj strah, ali bojim se da je još gore nego što je bio slučaj. Sad je postalo izvjesno da će ići odvojeno na izbore. Ja ću kao član učiniti sve što je moguće da ne dođe do kraha. Ja sam čak javno prije nekoliko mjeseci rekao da bi trebalo ići sa zajedničkim listama i nastupati zajedno. Ne samo SDP i DF, nego kao neka vrsta alternativnog bloka. Pogledajte Našu Stranku, oni su mnogo aktivniji nego ikad”.

S obzirom da je za vrijeme njegovog aktivnog političkog djelovanja često bio prozivan kao “egoista”, Lagumdžija je kroz smijeh potvrdio da su ga današnji politički lideri pretekli u tome.

Izgleda da su me pretekli. Šalim se. Uvijek su u pitanju neke lične pozicije koje imaju važnost, ali se nadam da će do lokalnih izbora rukovodstva naći način da to koriguju i promjene. Ne daj Bože veće nesreće, ako rezultat bude loš, možda se opamete“, kazao je i dodao:

Prvi korak da nešto izgubite je da počnete vjerovati u to. Imamo dobrih lokalnih sredina gdje SDP ima odlične mlade ljude. Imate sredine sa načelničkim kapacitetima. U Gradačcu imamo jednu mladu, izvanrednu ekipu. Nadam se da će u Tuzli ovo pomirenje još držati i unutar SDP-a da će generirati okupljanja izvan SDP-a. Može se desiti da prvi put od ikada, od 1945. da SDP nema nigdje načelnika. Ne vjerujem da će se to desiti, ali se trebamo malo trznuti jer ovako neće moći“.