Nema ukidanja boračkih udruženja na Ilidži, to je samo jalov spin SDA

Samir Avidć, potpredsjedavjući Općinskog vijeća Ilidža, navodi kako je ova općina  jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja je prihvatila poziv Ambasade UK u BiH za saradnju na izgradnji standarda integriteta i transparentnosti u postupcima zapošljavanja, dodjele novčanih sredstava pojedincima, neprofitnim organizacijama i privredi putem javnog poziva, javnih nabavki, izdavanja dozvola i saglasnosti te inspekcijskih poslova u kojima postupa opštinska uprava, što je sa zadovoljstvom na prošlosedmičnoj zajedničkoj konferenciji istaknuo ambasador Velike Britanije Matthew Field.

“Na prethodnoj sjednici OV Ilidža odbili smo usvojiti izvještaj o radu i finansijskom poslovanju boračkih udruženja te usvojili izmjene odluke o načinu finansiranja boračkih udruženja.

Izvještaj nismo usvojili (i to je prvi put u istoriji Ilidže) jer su određena udruženja politički zloupotrebljivana, a najplastičniji primjer zloupotrebe finansijskih sredstava jeste isplata sa računa jednog boračkog udruženja (čiji naziv neću napisati iz poštovanja prema časnoj ulozi u odbrani BiH) na račun jednog vijećnika iz SDA u svrhu “organizovanja podjele hedija/čokoladica u ilidžanskim džamijama”. Sličnih primjera ima još.

Odluka o načinu finansiranja boračkih udruženja, čije smo izmjene usvojili, jasno uređuje ovu oblast i finansijska sredstva će u budućnosti moći povlačiti samo ona udruženja koja imaju validne skupštinske odluke, koja su uredno opravdala sredstva koja su povukla u prosloj godini i koja su sposobna dokazati da doprinose ostvarenju misije zbog koje su formirana. Cijeli proces, od objave javnog poziva, preko komisione procjene pristiglih projekata i rezultata, pa do ocjene izvještaja – mora i biće potpuno transparentan.

Da pojednostavim, budući da zlonamjernici šire priče o nama kao o nekome ko ne poštuje borce (iako ih u stvari ne poštuju oni koji ih godinama zloupotrebljavaju), naša namjera je da uvedemo red u sve oblasti pa tako i u oblast boračkih prava a red je da onim udruženjima koja to zaslužuju bude bolje, a da se ona udruženja čiji (ne)rad ne zaslužuje poštovanje “kao kukolj odvoje od žita”, navodi Avdić.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu