Mikulić

Nema smetnji za početak primjene zakona u FBiH 11. ožujka

Za te namjene povećana je tekuća proračunska rezerva za 2,500.000 maraka. Agencija bi po svojoj prirodi trebala prihodovati, a ne rashodovati, istaknuo je ministar Mikulić navodeći primjer da je u prvoj godini djelovanja takva agencija u Srbiji državi priskrbila prihoda u visini od oko 250.000.000 eura.

Slika

Primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom počinje 11. ožujka, kada bi FBiH prvi put trebala dobiti agenciju za upravljanje oduzetom imovinom. Prema zakonskim odredbama, za ravnatelja agencije, čije će sjedište biti u Sarajevu, imenuje se nestranačka, kompetentna osoba na mandat od pet godina i to preko javnog natječaja.

Kako je za Fenu naveo ravnatelj Agencije za državnu službu FBiH Sead Maslo, natječaj za tu poziciju je u tijeku, a nakon imenovanja ravnatelja, koji će donijeti pravilnik o unutarnjoj organizaciji, znat će se, kako je Feni pojasnio federalni ministar pravosuđa Zoran Mikulić, broj zaposlenih te će agencija biti registrirana na sudu. Sredstva potrebna za rad agencije osiguravaju se u proračunu FBiH ili iz drugih izvora, a sve državne i druge institucije javne službe i organizacije obvezne su pružiti pomoć agenciji u radu.

– Za te namjene povećana je tekuća proračunska rezerva za 2,500.000 maraka. Agencija bi po svojoj prirodi trebala prihodovati, a ne rashodovati, istaknuo je ministar Mikulić navodeći primjer da je u prvoj godini djelovanja takva agencija u Srbiji državi priskrbila prihoda u visini od oko 250.000.000 eura.

Uz ocjenu da nema nikakvih smetnji za početak primjene zakona, dodao je da je nadležnost agencije samo upravljati, skladištiti i prodavati imovinu koja je trajno oduzeta, dok je sud taj koji odlučuje koja će se imovina oduzeti, bilo privremeno ili trajno. Djelovanjem agencije značajno će se olakšati rad pravosudnim tijelima, jer će ona biti servis sudovima u FBiH u provođenju postupaka za privremeno i trajno oduzimanje imovine.

Donošenjem zakona ispunjen je jedan od vrlo bitnih uvjeta na putu BiH k članstvu u EU-u s obzirom da je nepostojanje adekvatnog zakonskog okvira i institucija za upravljanje oduzetom imovinom Europska komisija redovito isticala kao veliki nedostatak u svojim izvješćima o napretku BiH i ispunjavanju EU standarda u oblasti vladavine prava. Stoga je, kako je za Fenu potvrdio glasnogovornik Izaslanstva EU-a u BiH Andy McGuffie, Izaslanstvo spremno poduprijeti BiH u naporima na jačanju kapaciteta u području zapljene i upravljanja imovinom.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.