Segmedina Srna-Bajramović

Nema promjena u ponašanju čelnika GRAS-a

Oko milion maraka potrošili su prinudni upravitelj Grasa Haris Gušić i Sindikat ovog preduzeća za nabavku autobusa na plin. Ova nabavka, obavljena bez tendera, mogla bi dovesti u pitanje kredibilitet Vlade Kantona Sarajevo, koja je uvođenje prinudne uprave pravdala efikasnijom sanacijom preduzeća.

Prema mišljenju zastupnice SDP-a BiH u kantonalnoj Skupštini Segmedine Srne-Bajramović, odgovor na nabavku vrijednu oko milion maraka bez tendera u normalnim državama trebalo bi dati tužilaštvo u roku od 24 sata.

„Za mene to nije iznenađenje, to je samo dokaz kako imamo kontinuitet ponašanja u javnim nabavkama koje su Gras i bacile na koljena. Znači, zaključak je jasan, nije važno ko je uprava, politika onih koji imenuju se mora očigledno provoditi u kontinuitetu“, smatra Srna-Bajramović.

Koliko ste kao zastupnica u skupštini informisani o radu prinudnog upravitelja u GRAS-u i vjerujete li da je zaista namjera sanacija stanja?

Na žalost, kao zastupnica nisam informisana uopšte o radu prinudnog upravitelja, tako da nisam sklona da dajem bilo kakve odokativne procjene šta je njegova stvarna namjera u smislu sanacije stanja. Nadam se da će  se oni koji su ga izabrali uskoro udostojiti da bar građane izvijeste o rezultatima u Grasu koji nisu vezani samo za poskupljenje karata. Generalno smatram da  GRAS mora prestati biti igračka različitih politika i njihovih ishitrenih kadrovskih rješenja, jer je danas tu gdje jeste upravo iz tih razloga.

Kako komentarištete činjenicu da je prinudni upravitelj za milion maraka kupio 32 polovna autobusa bez tendera?

Mislim, kako da se komentariše činjenica da neko potroši milion maraka javnog novca bez tendera. Valjda bi na ovo odgovor u svim normalnim zemljama trebalo dati tužilastvo u roku od 24 sata. Za mene to nije iznenađenje, to je samo dokaz kako imamo kontinuitet ponašanja u javnim nabavkama koje su GRAS i bacile na koljena. Znači zaključak je jasan, nije važno ko je uprava, politika onih koji imenuju se mora očigledno provoditi u kontinuitetu.

Da li je normalno da Vlada razvlasti sve organe jednog preduzeća i svu vlast da u ruke jednom čovjeku?

Naravno da nije normalno, i to iz dva razloga. Prvo čovjeka su samim činom proglasili supermenom i natovarili mu na leđa očigledno nemoguću misiju. Drugo, pranje autobusa i sve ono što smo vidjeli prvih dana pokazuje da je marketing dominantna politika ove vlade, u kojoj se promoviše forma umjesto sadržaja. Ali se  dodatno očigledno radi o jednostavnijem modelu za isključenje javnosti tj. prikrivanja namjera i konkretnih poteza koje radite i koje planirate raditi. Nadam se samo da ova centralizacija odgovornosti na jednom čovjeku nema pozadinu u  nezakonitim namjerama. Sama činjenica da ukidanjem organa smanjujete transparentnost u donošenju odluka, posljedično budi sumnju kako sve ovo ne miriše na dobro za GRAS i njegove uposlenike.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.