Nema promjena Izbornog zakona dok se ne održe ovogodišnji izbori

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić osvrnuo se na na današnji razgovor sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.

„Razgovor je, kao i uvijek, protekao u pozitivnom ozračju i uz njegovo uvažavanje stavova SDP-a BiH. Smatram važnim za naglasiti da visoki predstavnik nije najavio mijenjanje izbornog procesa u tekućem ciklusu, ali je naglasio važnost zaštite integriteta izbornog procesa, onemogućenja manipuliranja voljom birača i sprječavanja blokada konstituiranja vlasti nakon izbora.

Što se tiče usvajanja zakonske regulative nužne za pristupanje EU i ovaj put sam izrazio skepsu i uvjerenje da to nije realno očekivanje u trenutnom sazivu Parlamenta BiH, sa ovom vladajućom većinom.

Ističem da g. Schmidt nije iznosio nikakve vlastite prijedloge u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, a detaljnije analiziranje ovog pitanja ostavili smo za skori sastanak uživo.

Kao bivšeg premijera FBiH, g. Schmidt me pitao o mom viđenju rješenja za onemogućenje blokade formiranja vlasti u Federaciji BiH, što je svakako pitanje od interesa za svakog građanina ovog entiteta, koji već tri i po godine živi sa krnjom Vladom u tehničkom mandatu, čiji su preostali članovi uglavnom više zaokupljeni optužnicama nego svojim poslom.

SDP BiH u svim razgovorima, kao i uvijek do sada, ostaje dosljedan svojim principima i stavovima da svaka izmjena izbornog zakonodavstva mora ići u smjeru implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava, dokidanja diskriminacije i uvođenja modela sličnog onim u državama EU“, rekao je predsjednik SDP BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.