Saša Magazinović za Danas

Nema pregovora o nijednoj drugoj temi, osim o normalizaciji u državi BiH

Saša Magazinović, zastupnik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH govorio je o izmjenama Izbornog zakona, sankcijama protiv Milorada Dodika te nedavnoj posjeti Briselu za srbijanski Danas.

“Sazrela je svijest da je to čovjek sa kojim se ne može razgovarati na način ‘ajmo sjesti kao ljudi, porazgovarati argumentima’ nego jednostavno, on je čovjek koji osjeti samo ono što i on drugima daje a to je sila”, dodao je Magazinović, komentarišući poteze lidera SNSD, Milorada Dodika.

Dodaje da nema nikakve dileme te da ovo nije samo dio Dodikove strategije već je, kako kaže, ovo “stvarno djelovanje u pravcu kojem najavljuje tako da svako čekanje zapravo njemu pomaže”.

Magazinovićeva stranka je istupila iz pregovora o Izbornom zakonu, a kako je objasnio za Danas – izborni zakon u ovom trenutku je tema od tercijarnog značaja.

“Primarne teme, koje su i razlog našeg istupanja iz ovih razgovora su – deblokada institucija BiH, poništavanje odluka Narodne skupštine RS i rad Tužilaštva u smislu procesuiranja svih onih koji atakuju na ustavno-pravno uređenje države”, naveo je Magazinović.

Ističe da je za njih potpuno besmisleno učestvovati u pregovorima o Izbornom zakonu jer time samo „kupujemo vrijeme za Dodika i njegove nove poteze“ a istovremeno, kaže, stvaramo privid da je sve u zemlji normalno, a zapravo ništa nije normalno, država je na korak od eskalacije.

“Dakle, ne pregovarati o nijednoj drugoj temi osim o normalizaciji u državi BiH – deblokada instutucija, povlačenje zaključaka NSRS i probati da se zadrži situacija mirnom kakva je trenutno ali opet, kažem, ona može eskalirati svaki dan uz ovako antiustavno ponašanje prije svega Dodika, a i Dragana Čovića, koji ga prati u tome, samo on to malo drugačije radi”, rekao je predstavnik SDP-a.

Činjenica koja se često zaboravlja, ukazuje on, jeste da da BiH ima Izborni zakon.

“Dakle, nismo sada na livadi i idemo ispočetka. Kakav je taj zakon, pa nije najbolji prije svega u smislu fer i poštenih izbora koje onemogućava odnosno omogućava niz mahinacija koje uglavnom nacional-etnički lideri obilato koriste i njihove stranke. Za nas, recimo, u ovom procesu nije bilo primarno pitanje izbor članova Predsjedništva nego upravo ispravljanje tih segmenata zakona odnosno tih anomalija koje su uočene kroz praksu”, zaključio je Magazinović.

Govorio je o modelima ovog zakona.

“U Briselu nisam našao odgovor čiji stav, odnosno čije modele Izbornog zakona zastupa gospođa Angelina Ajhorst , da li je to stav Komisije, Evropskog Parlamenta, samog odjela kojem ona pripada”, ukazao je Magazinović.

Navodi da je to veliki problem jer “očigledno EU na Balkanu ne govori jednim glasom”.

Oni su, kaže, puno novca potrošili na nas “da naučimo da govorimo jednim glasom unutar država, unutar regija, međutim, u ovom trenutku oni ne govore jednim glasom”.

Ističe da postoje države EU koje se snažno zalažu za sankcije kao i one protiv.

Magazinović naglašava da nije spreman da se “na BiH još jednom pravi eksperiment kakav ne postoji nigdje i kakav Evropljani nikad ne bi dozvolili u svojoj državi, ali je prihvatljivo da to bude na Balkanu”.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.