Nema penzione reforme bez iskrene političke volje

Bez iskrene političke volje stranaka koje čine parlamentarnu većinu u vlasti i konsenzusa sa udruženjem poslodavaca, udruženjem penzionera i sindikata, nema reforme penzionog sistema, niti boljeg položaja sadašnjih i budućih penzionera, poruka je Okruglog stola, sinoć održanog u organizaciji Foruma seniora/ki SDP BiH i uz podršku Foruma lijeve inicijative, na temu „Penziona politika za sve nas.“

Naime, podaci Federalnog zavoda za zapošljavanje, objavljeni u Dnevnom avazu od 5.12. da je od ukupno 389.865 nezaposlenih, u prošlom mjesecu posao tražilo 373.657 građana,od čega 160.988 iz populacije mladih, govore da aktuelna federalna Vlada, ne samo da ne nudi skoro nikakve šanse za zaposlenje, nego je pod uticajem neoliberalnog koncepta razvoja tržišta rada i zapošljavanja,potpuno prepustila poslodavcima vođenje ove politike.

Nadalje, informacije iznesene u navedenom Dnevnom listu potvrđuju da federalna Vlada toleriše nejednakost građana u pogledu sticanja uslova za penziju,jer „jedni“ moraju otiči u penziju kad steknu zakonske uslove,dok je penzionisanje „drugih“prepustila  volji poslodavaca.

Tako je federalna Vlada pokazala i svoju nesposobnost za usklađivanje radno-pravne i penzione politike i nesposobnost za upravljanje reformskim procesima u Federaciji BiH,što je posljedica nepostojanja općeg konsenzusa svih sudionika reformskih procesa.

Održavanje ovakvog stanja ne može doprinijeti boljoj iskorištenosti raspoloživih materijalnih i kadrovskih potencijala,većoj zaposlenosti, posebno mladih,boljim penzijama i većoj socijalnoj koheziji i razvoju društva u cjelini.

Bez iskrene političke volje za provođenje reforme penzionog i invalidskog sistema i preuzimanja odgovornosti za uspjeh reformskog procesa,nema reforme zasnovane na principima jednakosti,pravde i solidarnosti,nema penzionog sistema „Za sve nas“.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.