KO SDP HNK

Nelegalne aktivnosti u Stocu unose nemir i polarizuju lokalno stanovništvo

Kantonalni odbor SDP BiH HNK najoštrije osuđuje nastavak skrnavljenja nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, Starog Grada u Stocu, kao i popratnu manipulaciju vjerskim simbolima.

Naglašavamo da je od početka SDP BiH energično i nedvodmisleno zagovarao zaštitu ovog nacionalnog spomenika i tražio provedbu odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i propisanih mjera priječenja dalje devastacije, te sanacije i obnove ovog važnog historijskog spomenika.

S tim u vezi, još jednom pozivamo Predsjedništvo BiH da stavi van snage neustavnu odluku kojom su iz sastava Komisije izbačeni međunarodni članovi koji su predano i iskreno radili u interesu Bosne i Hercegovine, te da imenuje Komisiju u punom, ustavom propisanom petočlanom sastavu. Podsjećamo, odluku o izbacivanju stranih članova uprkos protivljenju međunarodne zajednice donijeli su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, te su umjesto pet, u njen sastav imenovali samo tri stranačka kandidata iz reda konstitutivnih naroda.

Tražimo da Predsjedništvo BiH, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Vlada FBiH ispune svako svoju zakonsku obavezu i zaštite ustavni poredak i nacionalni spomenik BiH Stari Grad u Stocu. Ističemo da je gradnja na stolačkom Starom Gradu proglašena nelegalnom kroz obavezujuću odluku Komisije, ali i rješenje federalnog urbanističkog inspektora iz 2004. godine, koje je, koliko nam je poznato, bilo na snazi do posljednjih dešavanja.

U svakom slučaju ne smatramo slučajnim da se oko stolačkog Starog Grada pokreću sporne aktivnosti koje unose nemir i polarizuju lokalno stanovništvo, ali i širu javnost upravo uoči lokalnih izbora.

SDP BiH je u više navrata insistirao na dosljednoj primjeni Ustava i zakona u iznad navedenim slučajevima, kako u državnom parlamentu, tako i prilikom nedavne posjete rukovodstva SDP BiH Stocu.

Očekujemo od vladajuće koalicije SDA-DF-HDZ BiH-SNSD da bez odlaganja pristupe imenovanju legalnog sastava Komisije, čija šutnja je i više nego znakovita, te da ispune svoju zakonsku obavezu u pogledu zaštite lokaliteta Starog Grada u Stocu.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu