Saopšenje Mire Lazovića u povodu obustave izvoza mlijeka

Nekorektan čin naše susjedne države je iznenađujući

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uložilo je ogroman napor da mlijeko i mliječne proizvode domaćih proizvođača konačno plasira na tržište EU. Domaći proizvođači su spremno dočekali ovu Odluku, pritom ispunivši vrlo stroge uslove EU. Međutim, kamioni bosanskohercegovačkih mljekara zaustavljeni su na granici zbog toga što je Hrvatska, u zadnji čas, uložila prigovor o neispunjavanju uslova za izvoz BH mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU.

Ovaj nekorektan čin naše susjedne države je iznenađujući i više govori o njima i njihovom stvarnom odnosu prema BiH. Sa ovim činom Hrvatska usložnjava odnose u regionu. Opredjeljenja BiH su upravo suprotna. Dobrosusjedski odnosi i veći stepen ekonomske i političke saradnje sa susjednim državama. Dokaz takvoj dobronamjernoj politici je činjenica da je bosanskohercegovačko tržište preplavljeno proizvodima iz Hrvatske. Upravo zbog ovakve politike Bosne i Hercegovine, ovim saopćenjem, neću pozvati građane da ne kupuju proizvode iz Hrvatske.

Iznenađujuće je da se ovaj incident upravo dešava u momentu kada zemlje zapadnog Balkana u Beču dogovaraju modele zajedničkog prosperiteta. Zbog toga, smatram da Dragan Čović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, svoju povratnu kartu za Sarajevo treba preusmjeriti ka Zagrebu. To je destinacija na kojoj treba potvrditi svoje ranije iznijete stavove da je Hrvatska najozbiljniji partner BiH na putu ka EU integracijama. Građani BiH očekuju da Dragan Čović, u najoštrijoj formi, protestuje kod zvaničnika Hrvatske da se ovaj neshvatljiv i nekorektan potez naših susjeda što prije otkloni i da se više nikad ne ponovi.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.