Adnan Šteta

Neko će odgovarati što radnicima GRAS-a nije uplaćivan radni staž sedam godina

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta danas je odgovorio na pitanje zastupnika u Skupštini KS Zvonka Marića o situaciji u GRAS-u, odnosno nemogućnosti da radnici koji su ispunili uslove ne mogu ostvariti penziju jer im godinama nije uplaćivan radni staž.

Ministar je kazao da je za uvezivanje radnog staža potrebno osam miliona KM, ali da ta sredstva nisu planirana u Budžetu, kao ni potpisanim sporazumom prošle Vlade KS i Grasa.

„Pokušat ćemo naći način da ljudima pomognemo da ostvare svoja prava. GRAS nije svojim uposlenicima uplaćivao radni staž od 2009. do 2016. godine. Vlada KS je 4. februara donijela zaključak da Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom i Budžetski inspektorat dostave informaciju o neplaćanju doprinosa, PDV-a i obaveza po tužbama radnika po kolektivnom ugovoru. Nakon ove informacije očekujemo da će neke stvari izaći na vidjelo i ko je ove ljude doveo u ovakvu situaciju. Znat ćemo ko je odgovoran i očekujemo da ti ljudi odgovaraju za to“, kazao je Šteta.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu