Irfan Čengić

Neki sudionici sastanka u Briselu boje se poglavlja 23 da ne bi završili kao Sanader

Naši političari pokušavaju predstaviti građanima da je status kandidata nešto što su oni zaslužili jer su dobro radili. Evropska komisija nam ga je mogla dodijeliti. To bi služilo, prije svega vladajućim strankama da kažu građanima da su nešto radili, a ustvari nisu ništa radili – rekao je u intervjuu na BHRT-u zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić.

Čengić vjeruje da bi Bosna i Hercegovina eventualno mogla dobiti kandidatski status nakon izbora, ali da ga nije zaslužila. Takav status ne znači ništa što, kako kaže, potvrđuju primjeri Turske, Sjeverne Makedonije i Albanije koje imaju kandidatski status, a nisu otvorile nijedno poglavlje sa Evropskom unijom.

– Najvažnije je ono što ide poslije kandidatskog statusa, a to je datum počinjanja pregovora sa Evropskom unijom, otvaranje i zatvaranje poglavlja. Nažalost, ja mislim da većina onih sudionika u Briselu i ne zna nabojati 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine, a da ne govorimo da znaju nabrojati poglavlja Evropske unije koja mi moramo otvoriti i zatvoriti. Mislim da znaju samo za jedno poglavlje, a to je poglavlje 23 koje govori o borbi protiv korupcije, izgradnji institucija i pravosuđu. Oni se boje tog poglavlja zato da ne bi završili kao što je završio bivši premijer susjedne države, članice Evropske unije, Ivo Sanader, kada su došla zatvaranja tih poglavlja i približavanje Evropskoj uniji – rekao je zastupnik SDP-a u Federalnom parlamentu Ifan Čengić.

Nakon izbora barem se nećemo baviti harmonikom u Predsjedništvu

Irfan Čengić se nada da će nakon izbora vlast u BiH formirati stranke koje su sada opozicija u oba bh. entiteta. Iako se razilaze u mišljenjima o mnogim pitanjima, od genocida do odnosa prema državi Bosni i Hercegovini, Čengić tvrdi kako građani RS-a nemaju razloga da strahuju od poteza iz Federacije.

– Ne želimo napraviti ništa loše za građane u RS. To se pokazalo u onom mandatu 2014-2018 kada nijedna nadležnost RS-u nije uzeta. Ništa građani RS-a nisu izgubili, ali su imali neku mirnu klimu. Nismo imali “drvosječe” koje sjede u Vijeću ministara, koji sjede u Predsjedništvu – kaže za BHRT Čengić.

Ovaj političar ističe da se nakon izbora neće ništa suštinski promijeniti, ali će se razgovarati o ozbiljnijim i za građane važnijim pitanjima.

– Ne očekujem od Jelene Trivić, Branislava Borenovića, Draška Stanivukovića da će išta drugačije raditi u odnosu na Dodika kada su njihove osnovne pogrešne vrijednosti u pitanju. Ali će raditi to drugačije. Barem se nećemo sa harmonikama u Predsjedništvu baviti, već ćemo razgovarati o ozbiljnim temama. I opozicija u RS želi depolitizaciju javnih preduzeća, želi antikorupcione zakone i to je taj dio koji nije opterećen nacionalnim podjelama – smatra Čengić.

Uskoro inicijativa za restituciju nacionalizirane imovine u Federaciji BiH

Čengić je u intervjuu “Jedan” rekao da će ovih dana dostaviti Vladi Federacije inicijativu kojom se traži postepena restitucija nacionalizirane imovine. Ističe, kako je nakon Drugog svjetskog rata najviše imovine oduzeto vjerskim zajednicama.

– Ja sam ponosan na sve ono dobro što je uradila moja partija u posljednjih 112 godina, pogotovo u periodu od 1945. do 1990. godine, ali isto tako sam svjestan svih mana i promašaja koje je ta vlast imala. Jedan od tih promašaja jeste bilo nasilno oduzimanje imovine. Ali, ne možemo sada ekspresno vratiti svu imovinu. Meni je žao što 20 godina niko nije radio na tome u ovoj državi, kao što rade Hrvatska i Srbija i ja ću predložiti ovih dana izmjenu Zakona o stvarnim pravima gdje bi se jedinicama lokalne samouprave i drugim organima vlasti u Federaciji BiH omogućilo da općinska vijeća postepeno vraćaju imovinu tamo gdje nema više interesa za upotrebu te imovine u državnom vlasništvu – najavljuje zastupnik SDP-a u Federalnom parlamentu Irfan Čengić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.