Saša Magazinović za Vijesti.ba

Neke politike u FBIH priželjkuju da Dodik ostvari svoje ciljeve

Slučaj raspisivanja referenduma je grubo kršenje Ustava BiH, ističe za Vijesti.ba zastupnik u PSBIH, Saša Magazinović.
Dodaje da se sasvim jasno da kada se iscrpe sve mogućnosti da jedini koji može zaštititi ustavni poredak konzumirajući svoj mandat je OHR, odnosno Visoki predstavnik.
“Pozivam ga, ukoliko je još uvijek u BiH i ukoliko još uvijek prima platu da radi svoji posao, da konačno reaguje. Dosta je više iskazivanja zabrinutosti međunarodne zajednice”.

Da je političke odgovornosti najistaknutijih lidera na vlasti do sada bi se ovakav jedan sastanak davno desio, smatra Magazinović.
“Nažalost, počinje se javljati sumnja, a bio bih sretan da se radi samo o nečijoj paranoji, da Dodik u FBIH ima saveznike u multietničkoj kombinaciji kojima u konačnici ne bi bilo mrsko da se Dodikov san ostvari, ali da oni ne snose odgovornost. To na njihovu žalost nije moguće”.

Ističe da pismo ipak nije trebalo izaći u javnost jer se može smatrati kao skupljanje jeftinih političkih poena.

“Kao jedan od potpisnika poziva da se organizuje sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara, kao čelnicima izvršne vlasti u BiH na temu referenduma, smatram da ovo pismo nije trebalo ići u javnost jer se može protumačiti kao skupljanje političkih poena na ovako osjetljivim pitanjima sto svakako predstavlja neodgovoran pristup i prema državi i građanima”.

Ubjeđen sam da to nije namjera ni jednog od potpisnika, zaključuje Magazinović.