Pudarić za Fenu

Nekad i ne uspjeti, ali nikad ne odustajati

Siguran sam da će naši zastupnici i delegati uspjeti izvršiti odlučujući uticaj na svoje kolege kako bi se naredna vlast u Federaciji BiH formirala na jasno definiranom programu koji bi predstavljao nastavak započetih reformi, njihovo ubrzanje i širenje – kazao je Pudarić

Slika

Nosilac liste Socijaldemokratske partije za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, izborna jedinica 11, Svetozar Pudarić kazao je u razgovoru za Agenciju Fena da očekuje da će SDPBiH postići rezultat koji će omogućiti da bude odlučujući faktor u formiranju i parlamentarne većine i izvršne vlasti u Federaciji BiH u narednom mandatnom periodu.

Kazao je da će se to postići jednakim brojem i kvalitetom izabranih poslanika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, ali i brojem i kvalitetom delegata u sva tri nacionalna kluba Doma naroda Parlamenta FBiH, kao i u delegatskoj grupi ostalih.

– Siguran sam da će naši zastupnici i delegati uspjeti izvršiti odlučujući uticaj na svoje kolege kako bi se naredna vlast u Federaciji BiH formirala na jasno definiranom programu koji bi predstavljao nastavak započetih reformi, njihovo ubrzanje i širenje – kazao je Pudarić.

Na pitanje šta će mu biti prioriteti ukoliko bude izabran u Parlament Federacije BiH, rekao je da će biti jednak onome za šta se zalaže sve ove godine i što su građani mogli i vidjeti direktno na terenu, a to je zalaganje za svako radno mjesto, stvaranje uslova i pravnog okvira za otvaranje novih, spašavanje ugroženih i stabilne uslove poslovanja svakog zdravog prirvrednog subjekta.

 – Namjeravam dalje nastaviti raditi na jačanju povjerenja među građanima i povjerenja između građana i vlasti, jer samo ujedinjeni možemo promijeniti ovo očajno stanje, a da pri tome ne ugrozimo ni dostignuti nivo reformi, ni ekonomsku stabilnost, ni ostvarivanje socijalnih prava – penzije, zdravstvenu zaštitu, invalidnine, i druge oblike socijalne brige – kaže Pudarić.

Naglasio je da nije cilj zadržati postojeće stanje već ga mijenjati  nabolje.

– Za to je potrebno partnerstvo vlasti i građana, a ne diktat vlasti i pokoravanje ili pobuna ljudi. Mi u SDP-u smo tako i izgradili naš program za naredne četiri godine – u dijalogu s narodom, a mislimo ga i realizirati na isti način – naglašava Pudarić.

Po njegovom mišljenju, osim nezaposlenosti, veliki problem s kojim se suočavaju građani BiH i Federacije BiH su nesigurnost i iznad svega korupcija i kriminal.

 – Ustvari, upravo na nepostojanju jasnih vidljivih rezultata borbe protiv kriminala i korupcije nastalo je i raste i nepovjerenje i nesigurnost građana. Rijetki su oni koji vjeruju, koji misle da žive u pravednoj zemlji u kojoj su svi jednaki pred zakonom – rekao je Pudarić.

Kazao je da je SDP u protekle tri i po godine jedva uspio donijeti zakone koji stvaraju okvir u kome je moguća intenzivna borba protiv svih vidova korupcije i kriminala.

Po njegovim riječima, „set antikoruptivnih zakona za koje se SDP zalaže još iz vremena kad je bio opoziciona stranka, nije dobio podršku državnog parlamenta, pa smo ga jedva uspjeli usvojiti i na federalnom i to samo zato što mi iz SDP-a nismo odustajali od njegovog predlaganja, čak i onda kad su svi svojim postupcima potvrđivali da su protiv“.

– Lako je, naprimjer SDA bilo reći da su za sistemsku borbu protiv korupcije, pa čak i njihovim ministrima glasati za te zakone na Vladi, kad su istovremeno znali da će u odsutnim trenucima dio njihovih poslanika jednostavno „ispariti“ iz parlamenta. Hvala građanima za proteste, jer bez njih ne bi bilo ni ovih zakona – naglašava Pudarić.

Objašnjava da se nakon tako vidljivog pritiska i „vriska“ naroda na ulicama, SDA nije usudila vršiti dalje opstrukcije.

– Da li iko vjeruje da će oni koji su sve uradili da se ovi zakoni ne donesu, zdušno početi da ih primjenjuju ukoliko se vlast stavi u njihove ruke. Ovoj borbi predstoji još jedna teška faza, a to je da svakog „natjeramo“ da počne raditi svoj posao – naglašava Pudarić.

Po njegovom mišljenju, sadašnji propisi su izvršnu i zakonodavnu vlast postavili u jednak položaj kao i svakog pojedinačnog građanina Federacije BiH.

– Mi možemo samo dostavljati informacije, odnosno podnositi krivične prijave, što smo i činili, a do tužilaštava je da li će na te prijave uopšte obratiti pažnju.

Ne postoji nijedan instrument nadzora ili izdavanje izvršnih naredbi tužilaštvima – kaže Pudarić.

Govori da „čak ni oni koji očito ne rade svoj posao ne mogu biti kažnjeni.

– Sudije i tužioci sami sebe biraju, kontroliraju, kažnjavaju, raspoređuju, nagrađuju i ne odgovaraju nikome, pa ni javnosti. Njih ne možete kazniti ni tako što ih na izborima nećete izabrati, kao recimo nosioce izvršne i zakonodavne vlasti. Narod kao vlasnik suvereniteta nema ni mrvu uticaja na one koje njemu i u njegovo ime tuže i sude. I to se mora mijenjati – kaže Pudarić.

Po njegovim riječima, SDP se od ostalih stranaka u zemlji razlikuje po jednoj jednostavnoj razdjelnici „dok drugi pričaju kako nešto namjeravaju uraditi i pretvaraju se, mi radimo, mijenjamo, činimo greške koje priznajemo i ispravljamo ih“.

– Samo onaj ko ne radi, već samo pripovijeda, ne griješi. Mi nismo i nikada nećemo biti bezgrešni, ali isto tako nikada nećemo sjesti i prepustiti se ili ljenčariti već raditi, raditi, i raditi. Planiramo izgraditi novih 80 km autoputa, izgraditi blok 7 tuzlanske termoelektrane, nastaviti podizati namjensku industriju iz „pepela“, boriti se za svako radno mjesto kao za ona u Konjuhu, Krivaji, Granitu.. Nekad i ne uspjeti, ali nikad odustajati – kaže Pudarić.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.