Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u Dnevniku 2 Federalne televizije

Neka poslodavci objave imovinski karton pa onda traže pomoć države

Mislim da u ovakvoj situaciji nema potrebe da se dijelimo na poziciju i opoziciju, imamo mi dovoljno podjela, kazao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u Dnevniku 2 Federalne televizije.

“Ja sam poslao jedno pismo u kojem sam tražio da ostavimo politiku na stranu i da svako u svom domenu da doprinos u borbi protiv pandemiju. Ponosan sam na mlade SDP koji su volontirali, ostavili brojeve telefonai donosili hranu. Posebno sam ponosan na zdravstvene radnike iz SDP, a posebno zdravstvene radnike u penziji iz SDP koji su se stavili na raspolaganje”, dodao je Nikšić.
Kako kaže, dok je SDP nudio mjere bez pompe, vladajući su situaciju s koronavirusom koristili za promociju.

“Sarajevo je oblijepljeno bilbordima u kojima se direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović hvali svojom hrabrošću i bavi se tužilaštvima. Zdravstveni sistem nigdje u svijetu nije bio spreman na ovaj problem. Ali je zato trebalo staviti u pogon svu struku. Ljekarima koji su se stavili na raspolaganje uzvratili su zahvalnicom da nisu potrebni, a s druge strane govore o velikom broju bolovanja o čemu ih ljekari demantuju”, dodaje predsjednik SDP.

I Vlada KS istovremeno s krizom bavi se raspodjelama pozicija.

“U Federalnom štabu su se sukobile SDA ko će nabaviti testove i respiratorima. Akontativno su isplatili 4 miliona firmi koja se bavi rezbarstvom, pare su vraćene i vrijeme izgubljeno. I onda očekuje da opozicija šuti”, rekao je Nikšić.

O MMF-u kaže da smo sedam do 10 dana imali priču kako neće biti tranše, iako su Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik znali da će se dogovoriti a navodno se svađali.
“Ko su oni da se dogovaraju o MMF. Izetbegović kaže da je Čović tražio 70% a on mu dao 50%. Šta mu je to dao, jel mu svoje dao. I nisu trebali oni biti u pregovorima nego insitucije države. Porazno je da na to pristanu stranci”, poručio je Nikšić.

Dodaje da kada se pogledaju zemlje regiona one su sve donijele mjere i zakone od dva do 10 dana.

“Naša vlast je specifična. Vijeće ministara kao da ne postoji. Kriv je sistem, jer još nemamo Vijeće ministara. U Republici Srpskoj pet dana od vanrednog stanja su donijeli set mjera, u FBiH nemamo ništa”, napominje lider SDP.

Kako kaže “Korona” zakonom udarilo se prvo na penzionere, a potom na rudare.

“Mi smo upravo ponudili amandmane kojim pokušavamo popraviti zakon da on bude realan i provodiv. Tim amandmanima želimo zaštititi radnike i poštene poslodavce. Tražimo da poslodavci koji traže pomoć države objave svoj imovinski karton. Dajte da malo podijelimo teret. Nek se i poslodavci odreknu svojih privilegija koji su poslodavcima dali šta imaju”; ističe Nikšić.
Ističe da danima slušamo o stabilnom elektroenergetskom sektoru, te da virus nije napao mrežu nego građane.

O odgađanju lokalnih izbora, Nikšić kaže: “Moguće je pomjeriti izbore. Donesite zakon i riješite to. Ali nemojte da se sad o tome raspravljamo kada moramo donositi mjere. Vidjet ćemo šta s izborima kada dođe vrijeme. Epidemiolozi treba da donesu prognoze, nije niko lud ugroziti stanovništvo održavanjem izbora, prvo treba da riješimo probleme s koronavirusom”:

nap.ba


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu