‘Neka me Novalić demantuje, ako ovo nije tačno’: Građanin izračunao kolika bi mu plata bila s ‘manjim’ porezima?

Građanin Sarajeva, po struci ekonomista, načinio je računicu – kolika mu je neto plata na osnovu trenutnih poreskih obaveza, a kolika bi mu bila uz “smanjenje” poreza koje se najavljuje novim zakonima

Mnogo buke, rasprava i dilema polučili su novi prijedlozi Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, a koji su trebali biti upućenu u zakonsku regulativu. Ipak, prijedlozi zakona neće se naći na novembarskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ali reakcije u javnosti ne prestaju.Tim povodom, građanin Sarajeva, po struci ekonomista, koji je želio ostati anoniman, načinio je računicu – kolika mu je neto plata na osnovu trenutnih poreskih obaveza, a kolika bi mu bila uz “smanjenje” poreza koje se najavljuje novim zakonima.

Kako kaže, na reakciju ga je ponukalo saopćenje premijera Fadila Novalića od prije neki dan, kada je izjavio: “Dakle, radnici s najnižim primanjima neće plaćati niti jednu marku poreza na dohodak, što trenutno nije slučaj, i u konačnici predstavlja rasterećenje. Zapravo, samo oni radnici koji budu imali neto platu prije oporezivanja veću od 2.440 KM će u buduće plaćati veći porez na dohodak nego što je trenutno slučaj. Svi ostali radnici koji primaju manje i kojih je u Federaciji BiH 96 posto će plaćati manje poreza na dohodak”.

Ovaj Sarajlija kaže kako to “vrijeđa inteligenciju imalo stručnih osoba” te moli da objavimo njegovu analizu.

– Neka me premijer ili neko od tkz. „eksperata“ demantira i ukaže da li je moja analiza pogrešna – poručuje u svom dopisu.

U nastavku slijedi njegovo detaljno pojašnjenje uz priložene obračune:

– Krenut ću sa svojim ličnim primjerom. Kao diplomirani ekonomista zaposlenik sam jedne od računovodstvenih firmi u FBiH. Oženjen sam i imam troje djece. Moja firma se uklapa u prosjek firmi u našoj državi. Moja plaća je ugovorena u fiksnom iznosu od 1.500 KM neto prije oporezivanja i 1,5 puta je veća od prosjeka u FBiH, što i nije mnogo obzirom na stručnu spremu koju posjedujem, kao i iz razloga što u prosjek plaća u Federaciji BiH ulaze i plaće sve od nekvalifikovanih radnika, onih sa srednjom stručnom spremom pa sve do onih koji imaju visoku stručnu spremu.

U nastavku je obračun moje plaće za mjesec oktobar 2021. godine:

Najbitnije po važećem Zakonu o porezu na dohodak plaćam 42,00 KM poreza na dohodak, dok su moja mjesečna primanja nakon oporezivanja 1.771,00 KM.

Da je kojim nesretnim slučajem već usvojen Zakon o doprinosima koji premijer zastupa i brani, obračun moje plaće bi izgledao na sljedeći način:

Ukoliko se donese novi Zakon o porezu na dohodak, iznos poreza koji bi trebao plaćati državi iznosio bi umjesto dosadašnje 42,00 KM čak 131,69 KM, što je povećavanje poreza u mom slučaju za čak 214 %, dok bi se moja primanja smanjila sa 1.771,00 KM na 1.681,31 KM, odnosno za 89,69 KM, gdje bi sav taj iznos dobila država, dok bi poslodavac imao isti trošak, te ne bi bilo nikakvog dodatnog prostora za povećanje moje plaće.

Obzirom da je naš premijer izjavio da niko ko nema plaću veću od 2.440 KM neće plaćati veći porez nego što je plaćao sada, molio bih da objasni kako ću ja sa plaćom od samo 1.500 KM plaćati državi tri puta više poreza nego sada?!

Da bih pomogao premijeru, možda je problem i u meni zato što sam završio fakultet i što imam bezobrazno veliku plaću od čak 1.500 KM. Možda je problem što imam suprugu i troje malodobne djece, koja bi trebala biti perspektiva ovoj državi, pa na osnovu njih imam 790,00 KM porezne olakšice koja se novim zakonom ukida.

Možda je cilj da dam djecu na usvajanje i ostavim suprugu, u navedenom slučaju ne bih morao plaćati tri puta više poreza, obzirom da bi mi po postojećem Zakonu i sada bila veća obaveza za porez, odnosno moj obračun plaće bi izgledao:

Te bi mi porez po važećem Zakonu, ukoliko uspijem da se riješim žene i djece, (po mogućnosti bez plaćanja alimentacije) povećao neznatno za manje od 10% odnosno sa 120,00 KM na 131,69 KM.
Da zaključim trenutni prijedlog Zakona o porezu na dohodak će značajno utjecati na smanjenje prihoda uposlenika i to preko 90% populacije. Nakaradni prijedlog zakona je urađen na način da destimuliše rađanje djece, obzirom da isti u potpunosti ukida porezne olakšice na djecu. Destimuliše također i sklapanje brakova, pogotovo u situaciji gdje je jedan bračni drug nezaposlen.

Novi Zakon ide u smjeru da država udvostruči prihode po osnovu poreza na dohodak i to je jedini i isključivi razlog za donošenje istog i to na način da će sav dodatni porez koji država misli prikupiti oteti iz ruku uposlenika koji su u radnom odnosu, te poslodavaca za poreze koje će dodatno prikupiti po osnovu ugovora o djelu, autorskih ugovora i slično, te od nezaposlenih fizičkih lica (freelanceri, osobe koje izdaju svoje nekretnine i slično).

Naš sugrađanin na kraju napiminje i da se ovom prilikom nije bavio analizom ostalih predmeta oporezivanja koje predviđa novi zakon, već isključivo porezima na plaće radnika, što uposlenike najviše i zanima.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.