Nermin Nikšić

Nedopustivo da je Dom naroda PFBiH na godišnjem kada treba razmatrati Zakon o izbornim jedinicama

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim da Dom naroda Parlamenta Federacije BiH „ode na godišnji odmor“ u situaciji kada treba razmatrati zakon o izbornim jedinicama.
Istaknuo je to predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas u Sarajevu prije početka stranačkog skupa pod nazivom „Strateško planiranje SDP-a BiH“.

Kazao je kako se radi o jednom u nizu skupova na kojima se finaliziraju aktivnosti te stranke za kampanju uoči predstojećih općih izbora u BiH, uključujući predstavljanje SDP-ovog izbornog programa – Plana 10 i razgovor s kandidatima i rukovodstvima stranačkih organizacija te pripremu biračkih odbora i posmatrača.
Nikšić je mišljenja da treba učiniti sve da se aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini i snažna konfrontacija izbornog procesa relaksira putem aktivnosti koje su u ovom trenutku moguće.

– Smatram da je zaista nedopustivo da Dom naroda Federalnog parlamenta ”ode na godišnji odmor” u situaciji kada treba razmatrati zakon o izbornim jedinicama – kazao je Nikšić u izjavi za medije, navodeći kako treba djelovati u kontekstu sprečavanja mogućeg pokušaja blokade formiranja vlasti nakon općih izbora 2018.

Podsjetio je u tom kontekstu “da je SDPBiH i ranije ukazivao SDA-u šta znači izbor gospodina Puzigaće u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH” (Drage Puzigaće (SNSD), zamjenika predsjedavajuće Doma naroda).

“Nažalost oni su se i tada rukovodili uskim interesima i, u stvari, pokazali koliko im je stalo do države Bosne i Hercegovine, odnosno kako im je puno važnije da zadrže pozicije na kojima jesu”, naveo je predsjednik SDP-a BiH.

Komentirajući novinarski upit o tome da li je moguće aktuelnu situaciju razriješiti mjesec dana prije općih izbora, Nikšić je kazao da se u konkretnom slučaju radi o donošenju novog zakona kojim se riješava pitanje popune Doma naroda Federalnog parlamenta, odnosno izbornih jedinica, broja i raspodjele mandata, „a što je obaveza iz Izbornog zakona BiH i čime se riješavaju dijelovi presude Ustavnog suda BiH po apelaciji gospodina Ljubića“ (Bože Ljubića, bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH).

Nikšić je u svom govoru kandidatima napomenuo je da se građani moraju podsjetiti kako vlast predvođena SDA i HDZ za četiri godine nije uradila ništa.

“Za četiri godine nisu napravili ni metar autoputa. Recite im da je SDP za tri godine napravio 60 kilometara autoputa. Neka znaju da ćemo u narednih šest godina napraviti najmanje 100 kilometara i završiti Koridor 5C. Po cijenu da opet izgubimo vlast. Podsjetimo ih da je SDP za tri godine podigao penzije za 10 posto. Ovi u Federaciji BiH za četiri godine nisu ni pola od toga, a još su donijeli zakon kojim su ukrali pola penzije svakom budućem penzioneru. Sramota je da su penzije u FBiH, a pogotovo u RS-u, na ovako niskom nivou. Recite im da će SDP u naredne četiri godine to sve popraviti i da ćemo penzije ponovo dići najmanje za 10 posto”, rekao je on.