Sastanak delegacija SDP BiH i SKPD Prosvjeta

Nedopustiva marginalizacija Sarajlija srpske nacionalnosti

U prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ održan je sastanak predstavnika ovog društva i delegacije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine. Sastanak je inicirao SDP BiH nakon što je Prosvjeta u otvorenom pismu vlastima skrenula pažnju javnosti na nedopustivu marginalizaciju i loš položaj Sarajlija srpske nacionalnosti.

Vlasti na svim nivoima u Sarajevu već decenijama ne uspijevaju stvoriti adekvatnu atmosferu dostojnu epiteta multietničkog grada, kojim se Sarajlije ponose. Predstavnici Prosvjete su upozorili kako se u našem gradu nebrigom vlasti Srbi sve više svode na status konstitutivne manjine, te kako je nužno što prije se suprotstaviti ovoj nebrizi i diskriminaciji sarajevskih Srba. Istakli su da je Prosvjeta kulturno a ne političko udruženje, ali da su na reagovanje natjerani zbog problema koji se godinama gomilaju, a ništa se ne poduzima na njihovom rješavanju.

Na osnovu konkretnih zahtjeva navedenih u otvorenom pismu Prosvjete, delegacija SDP BiH je predložila nacrt operativnog plana prema kom bi u narednom periodu socijaldemokrati na kantonalnom, gradskom i općinskim nivoima trebali inicirati rješavanje ovih nagomilanih problema. U nekoliko narednih dana će se zajedničkim radom definirati i usaglasiti konkretni prijedlozi.

Na sastanku je saopšteno i da su predstavnici SDP BiH u Vijeću Grada Sarajeva već pokrenuli inicijativu za izmjenu teksta na ploči na Vijećnici, što je bio jedan od zahtijeva Prosvjete. Postojeći tekst je politički nekorektan jer svojim sadržajem navodi na pomisao da su za granatiranje Vijećnice krivi svi Srbi, pa čak i oni koji su je branili. Obje delegacije su se složile kako ovaj zločin urbicida mora biti adekvatno obilježen i da njegovi počinitelji moraju biti tačno i precizno imenovani. O prijedlogu novog teksta će se raspravljati već na narednoj sjednici Gradskog Vijeća Sarajeva.

Delegaciju SDP BiH činili su Miro Lazović potpredsjednik SDP BiH, Igor Kamočaji predsjednik Kantonalne organizacije Sarajevo, te Malik Garibija predsjednik Općinske organizacije Stari Grad Sarajevo. Društvo Prosvjeta na sastanku su predstavljali Savo Vlaški predsjednik SKPD Prosvjeta i Dejan Garić predsjednik Upravnog odbora društva.

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.