Nedopustiva indolentnost vlasti za građane Unsko-sanskog kantona, koji su prepušteni sami sebi

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od institucija vlasti na svim razinama da se konačno uključe u rješavanje problema migrantske krize, posebno na području Unsko-sanskog kantona.

Nedopustiva je indolentnost entitetskih i državnih vlasti. Potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti za sudbine ne samo migranata, nego i stanovništva Unsko-sanskog kantona koji je u potpunosti prepušten sam sebi predstavlja sramotu državne i entitetske vlade.

Nažalost, možemo zaključiti da se radi samo o nastavku politike zanemarivanja i ignorisanja problema rubnih dijelova države od strane predstavnika vladajućih elita.

Umjesto prepucavnaja i prebacivanja lopte sa jednih na druge, pozivamo vladajuću većinu SDA-DF-SNSD-HDZ da konačno shvate da medijskim natpisima i svaljivanjem odgovornosti jednih na druge neće riješiti problem.

Ove četiri stranke zajedno su imenovale Vijeće ministara BiH i uspostavili koaliciju i zajedno su odgovorni za njeno funkcionisanje, odnosno nerad. Jalovost Vijeća ministara BiH i potpuna inertnost po pitanju migrantske krize, ali i krize uzrokovane pandemijom, pokazuje da Bosna i Hercegovina ima vlast koja je najveća opasnost po zdravlje i sigurnost stanovništva.

Pozivamo Ministarstvo odbrane BiH da u Unsko-sanski kanton hitno pošalje Oružane snage Bosne i Hercegovine kako bi doprinijeli stabilizaciji sigurnosne situacije i pomogli lokalnim vlastima u projektima uspostave infrastrukture.

Od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine očekujemo da konačno počne realizirati plan za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, koji je prije nekoliko mjeseci pompezno objavljen kao spasonosno rješenje.

Od Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH očekujemo opsežnu finansijsku i infrastrukturnu pomoć Unsko-sanskom kantonu za borbu sa trajućom krizom.

Konačno je vrijeme da se prema Unsko-sanskom kantonu entitetska i državna vlast prestane odnositi maćehinski i da se po prvi put od početka krize postavi domaćinski i odgovorno.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu