Srna-Bajramović

Nedopustiva diskriminacija žena u vrijeme porodiljskog odsustva

Podržat će izmjene ovoga zakona zato što one znače povećanje naknade za nezaposlene porodilje, ali nedopustivo je povećanje nauštrb naknada za one koje su u radnom odnosu

Slika

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici razmatraju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom i to po skraćenom postupku.

Kantonalni ministar za rad, socijalna pitanja, raseljene osobe i izbjeglice Muamer Bandić je pojašnjavajući novonastalu situaciju, zastupnicima kazao da je ranije zakonsko rješenje u vezi s ovim pitanjem predviđalo naknadu u iznosu od 60 posto prosječne plaće, s tim da ne može biti manja od najniže plaće za zaposlenike u skladu s propisima Vlade Federacije BiH, odnosno Općim kolektivnim ugovorom.

Zastupnica Segmedina Srna-Bajramović je u izjavi za medije kazala da Ministarstvo ovim izmjenama traži način da uštedi novac i pri tome se daju široke elaboracije šta znače prosječne plaće, šta minimalne, "a pri tome se potpuno neosnovano tvrdi da su poslodavci obavezni ženama u radnom odnosu isplaćivati razliku do punog iznosa plaće".

– To, nažalost, nije riješeno Zakonom o radu, a ta obaveza ne može biti nametnuta poslodavcima Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom. Vrlo je malo poslodavaca koji to istinski rade – kazala je  ona.

Mišljenja je da se treba uzdržati od smanjivanja porodiljskih naknada koje su svakako male.

– I u kriznim vremenima treba sačuvati život, brinuti o potomstvu, zdravlju i majke i djece i tražiti rezerve na drugim kodovima u budžetu koje neće direktno ugrožavati ionako ugroženi standard porodica s djecom, što bi moglo imati dalekosežne posljedice u budućnosti – naglasila je Srna-Bajramović.

Podržat će izmjene ovoga zakona zato što one znače povećanje naknade za nezaposlene porodilje, ali nedopustivo  je povećanje nauštrb naknada za one koje su u radnom odnosu.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.