Lagumdžija odgovorio američkim diplomatima:

Nečuveno je tvrditi da smo svi isti

“Zaista bih volio da svi koji to znaju, pa tako i Barth i Miller, upoznaju bh. javnost o informaciji na čiji je račun tačno uplaćeno 500 miliona eura i gdje su otišla sredstva koja spominju u svom saopćenju. Odgovorno tvrdim da nisu niti na jednom računu bilo koje institucije u BiH”, naglašava Lagumdžija

Slika

"Mogu da se složim sa brigom dužnosnika Američke ambasade što pomoć žrtvama od poplava u BiH nije bila pravovremena, što nije stigla do svih onako kako se očekivalo. O tome sam više puta i sam govorio. Nažalost, zaboravili su da spomenu i to da se mi u BiH nismo borili samo protiv poplava, nego i protiv birokratskih nepogoda koje su generirane činjenicom da imamo najsloženiji politički sistem sa trinaest nesinhroniziranih nivoa vlasti i sa velikim problemom preklapanja nadležnosti. Bilo bi fer da su podsjetili javnost i na to kako je taj sistem u Dejtonu napravljen", istaknuo je Lagumdžija.

No, navodi da ono što kao ministar vanjskih poslova smatra nečuvenim iskakanjem iz diplomatskih normi ponašanja jeste potpuno izvrtanje činjenica kako bi se potkrijepio opasan i pogrešan narativ da su svi političari u BiH isti i uz to nesposobni.

On se slaže s tvrdnjom da su međunarodne institucije stavile na raspolaganje BiH na Donatorskoj konferenciji više od pola milijarde eura, te dodaje da je tačno i to da se taj novac ne uplaćuje vlastima u BiH, nego putem međunarodnih organizacija, koje će same ili zajedno s lokalnim vlastima raditi na konkretnim projektima.

"Zaista bih volio da svi koji to znaju, pa tako i Barth i Miller, upoznaju bh. javnost o informaciji na čiji je račun tačno uplaćeno 500 miliona eura i gdje su otišla sredstva koja spominju u svom saopćenju. Odgovorno tvrdim da nisu niti na jednom računu bilo koje institucije u BiH", naglašava Lagumdžija.

On ocjenjuje nevjerovatnim baviti se toliko ozbiljnom temom i davati paušalne ocjene da su donatorska sredstva otišla na krpljenje budžetskih rupa.

Također podvlači da nije tačno da vlasti nemaju nikakav plan i nikakvu ideju kako da pomognu žrtvama. Navodi da je Vijeće ministara BiH uplatilo entitetima i Distriktu Brčko 10 miliona KM. Kao primjer ističe Vladu Federacije BiH koja je svojim odlukama i aktivnostima izdvojila više od 100 miliona KM za saniranje posljedica katastrofalnih poplava koje su u maju i julu 2014. godine pogodile BiH.

"Ovo vjerovatno nije sve, ali je pogrešno kazati da nije ništa. Ministarstvo vanjskih poslova BiH radilo je zajedno s Evropskom komisijom, UNDP-om, Svjetskom bankom, EBRD-om i svim prijateljskim zemljama širom svijeta na pripremi Donatorske konferencije na kojoj je prikupljeno više od 800 miliona eura. Urađeno je dosta. Mnogo više za uraditi je pred nama. Zato pozivam i ovom prilikom donatore i prijatelje naše zemlje da obavijeste javnost i domaće nadležne institucije šta su preduzeli od onoga što su obećali i rekli da će sami uraditi", kazao je na blogu ministar vanjskih poslova BiH.

On smatra da ne bi bila naodmet bolja koordinacija svih koji u obnovi zemlje mogu uspjeti samo ujedinjeni.

Lagumdžija ih je isto tako pozvao da sve propuste, kao i bilo kakvo netransparentno djelovanje domaćih i međunarodnih institucija, javno i argumentovano objave sa svim konkretnim imenima i činjenicama.

"Nismo svi isti. Ni mi, ni oni. Nečuveno je tvrditi da su svi isti. I oni i mi. Hvala svima koji nam pomažu ili to žele, ali to ne znači da nam treba držati predavanje svako onaj ko misli da o nama i našoj zemlji zna više od svih nas. Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svako može praviti pametan", zaključio je na svom blogu Zlatko Lagumdžija.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.