Jasmin Imamović za portal tip.ba

Nećemo Tuzlu predati nacionalistima

Aktuelni gradonačelnik Tuzle i kandidat SDP-a na predstojećim lokalnim izborima u intervjuu za TIP ,između ostalog, pojasnio je zašto se odlučio ponovo kandidovati za funkciju gradonačelnika Tuzle. Govorio je o političkoj sceni u Tuzli, lokalnim izborima, ali i o  programu SDP-a u Tuzli. Obrazložio  je svoju  najavu da će za 4 godine otvoriti minimalno 4.000 novih radnih mjesta u Tuzli.

TIP: Zašto ste se odlučili ponovo kandidovati za funkciju gradonačelnika Tuzle? 

Imamović: Bio sam blizu odluke da se ne kandidujem, ali su mi mnogi moji prijatelji u SDP-u i izvan SDP-a, u razgovorima, iznijeli niz argumenata koji govore suprotno. Na moju tvrdnju da sam na ovoj dužnosti dugo, čak najduže u istoriji Tuzle, iznijeli su mi primjer gradonačelnika Beča (Michael Haupl), koji je na toj dužnosti od 1994. godine, dakle, sedam godina duže nego ja. Zatim su mi citirali slijedeći tekst, vezan za dvadesetu godišnjicu mandata gradonačelnika Beča: “No, ono što je najvažnije je da su kontinuitet u upravljanju gradom, gradonačelnikov smisao za dugoročno planiranje i ozbiljan pristup radu svih 20 godina, Beču donijeli prosperitet koji već godinama potvrđuju mnogobrojne renomirane međunarodne studije svrstavajući ga među gradove s najbojim kvalitetom življenja, na prvo mjesto u Evropi i među prvima na svijetu.” Zatim su mi iznijeli i primjer bivšeg gradonačelnika Linca (Franc Dobusch) koji je na dužnosti bio 25 godina (od 1988. do 2013. godine), naveli i primjer gradonačelnika Rijeke, Vojka Obersnela, koji je na toj dužnosti od 2000. godine, napomenuli da su Beč, Rijeka i Tuzla jedina tri evropska grada u kojima od 1945. godine nikada nije izbore izgubila ljevica… Zatim su me pitali da li ću biti sretan ako na ovu dužnost dođe neko ko u sekundi može privatizirati imovinu građana Tuzle, kako ću podnijeti moguću pobjedu nacionalista, itd.

‘Kandidovao sam se da pobijedim’

Najteže mi je bilo kada me jedan prolaznik zaustavio na ulici i pitao da li se to ja povlačim i predajem Tuzlu nacionalistima. Mi u SDP-u smo se odlučili upitati građane Tuzle za mišljenje, putem anketa. Tri različite agencije napravile su četiri ankete, iz kojih smo saznali šta o svemu misli većina građana. Konačno, mišljenje građana bilo je presudno i za odluku SDP-a i za moju ličnu odluku. Kandidovao sam se da pobijedim i obezbijedim kontinuitet upravljanja gradom, da moj tim i ja sačuvamo od privatizacije ili ekonomskog propadanja ovo što je izgrađeno i nastavimo graditi i razvijati ovaj grad sa ciljem da ostvarimo sve pravce Dugoročne strategije razvoja Tuzle.

TIP: Nikad više kandidata, a po prvi put stranke desnice (SDA i SBB) su nastupile u koaliciji i kandidovale zajedničkog kandidata, aktuelnog ministra zdravstva u vladi TK Bahrudina Hadžiefendića? Vaš komentar?

Imamović: I na proteklim izborima je bilo mnogo kandidata. SDA i SBB su na prošlim izborima imali dva kandidata. Dr Adi Rifatbegović je ugledni ljekar i patriota, Fikret Selman vrlo ugledni sportista i trener,  pa nisu pobijedili. Nisu pobijedili, ne zato što su imali loše kandidate, nego zato što smo moj tim i ja imali rezultate. Mnogo je urađeno prethodnih godina, promjena radi promjene bi to mogla ugroziti i dovesti nas u situaciju munjevitih promjena kao što je slučaj u kantonu, u kome ima ministarstava u kojima su se po tri ili četiri ministra promijenila u toku jednoga mandata. Mijenjaju se, a nema rezultata.

TIP: Neki mediji su oštro reagovali na Hadžiefendićevu tvrdnju da se ponosi svojim djedom Muhamedom Hadžiefendićem, koji je bio nekadašnji bojnik NDH i oficir SS-a u Tuzli. Zašto?

Imamović: Niko ne može biti posebno zaslužan ili odgovoran za ono što su radili njegovi djedovi. Moj djed i njegova dva jedina brata, bili su partizani. To je njihova, a ne moja zasluga i ja poštujem to što su u planetrnoj borbi protiv Hitlera, bili na pravoj strani. To poštovanje iskazujem u skoro svakom javnom govoru, u svom odnosu prema antifašizmu, čak i pisanjem antifašističkog romana. Znao sam i ranije ko je Bahrudinov djed, ali mu to nikada ne bih zamjerio, jer Bahrudin se rodio tek sedamdesetih godina, da on sam nije na svom FB profilu napisao “sa ponosom naglašavam da sam unuk legendarnog Muhamedage Hadžiefendića“ i zatim to u nekoliko intervjua podvlačio. Njegov djed nije bio antifašista, nego bojnik u okviru NDH, odlikovan priznanjem NDH i komandant 13. SS divizije! Ta divizija bila je potčinjena Himleru i Hitleru! To, najblaže rečeno, nije uredu i nije dopušteno. Tuzla je grad koji decenijama baštini univerzalnu svjetsku, evropsku i bosanskohercegovačku vrijednosat antifašizma i zajedničkog života, bratstva i jedinstva. Tako je bilo, tako će i ostati. No pasaran!

‘Kolika god sila navalila na ove vrijednosti, mi ćemo ih odbraniti’

TIP: Zašto je ‘desnici’ bitno da skinu SDP s vlasti?

Imamović: Ne znam. Skoro svim gradovima i općinama u BiH vlada desnica i nije mi jasno zašto im je toliko važna i Tuzla. Među pristalicama desnice ima i probosanskih snaga i njima će na ovim izborima biti jasno da BiH ne može opstati bez ovakve Tuzle kakva jeste, Tuzle bratstva i jedinstva, antifašizma i zajedničkog života. Slavo Kukić sinoć reče da u je u Gradu Tuzli, nakon Grada Mostara, živi najviše Hrvata, kada su u pitanju gradovi. Ne vjerujem da ima puno gradova ili općina u Federacijij u kojima živi  više Srba nego u Tuzli. Tuzla ima najviše onih koji se izjašnjavaju Bosanci i „ostali“, Tuzla ima oko 70% Bošnjaka. Kolika god sila navalila na ove vrijednosti, mi ćemo ih odbraniti.

TIP: Kako komentarišete razdijeljenost ‘ljevice’ u Tuzli?

Imamović: Građani će kazati ko je ljevica a ko nije. Onaj ko ruši ljevicu, valjda je desnica, i obratno. Ne može se smatrati ljevičarem onaj ko ugrožava ljevicu i svojim postupcima ide na ruku desnici.

‘Težište prebacujemo na zapošljavanje’

TIP: Osnovni elementi programa SDP-a u Tuzli su jačanje socijalnih mjera humane socijaldemokratske politike i zapošljavanje. Najavili ste da je cilj lokalne vlasti u Tuzli u naredne četiri godine otvaranje minimalno 4.000 radnih mjesta?

Imamović: U proteklim godinama dosta smo uradili na rješavanju nagomilanih komunalnih problema, u smislu stvaranja uslova za privlačenje investicija i ekonomski razvoj. Naravno, i u komunalnoj gradnji ima još puno toga što se mora izgraditi. Mi nismo mogli privlačiti investitore u uvjetima redukcija vode, postojanja divljih deponija smeća, tonjenja, zapuštene i skoro napuštene historijske jezgre, sjetite se samo kako je Tuzla izgledala npr. 2002. godine, pa će vam sve biti jasno. Koji bi investotitor ulagao u Tuzlu iz 2002. godine? Nakon toga mi smo riješili većinu komunalnih problema, Tuzla je jedan od najljepših, najboljih i za život najudobnijih gradova u BiH i sad je interes investitora povećan. Dakle, nastavljamo sa održavanjem izgrađenog, gradimo novo i težište prebacujemo na zapošljavanje. Nedavno smo reorganizovali administraciju, reorganizacija još traje, sve sa ciljem jačanja naših kapaciteta i povećanja efikasnosti u podržavanju i stvaranju uvjeta za brže zapošljavanje. Sigurno je da ćemo, računajući od 1. maja ove godine, do 1. maja 2017. godine, namjerno sam uzeo praznik rada, imati preko 1300 novih radnih mjesta. U BIT centru ćemo do sredine septembra imati ukupno novih 100 inžinjerskih radnih mjesta, još stotinu očekujemo u Inkubatoru Lipnica, turski investotor Abdurahman Uvak već ima oko 150 na proizvodnji igračaka, a do Nove godine će imati preko 200, do 1. maja 2016. najavljuje preko 300 novih radnih mjesta, BINGO će do 1. maja iduće godine u svom novom centru, zatim u ZOO parku i dvije nove fabrike, imati oko 700 novih radnih mjesta, INTRAL BiH će u obućarskoj industriji do 1. maja iduće godine imati još 150 novih radnih mjesta, mi ćemo, poticajima u poljoprivredi i proizvodnji, stvoriti uvjete za oko 500, itd., da ne nabrajam dalje. Dakle, imaćemo do polovice iduće godine više od 1300, najvjerovatnije skoro 2000 novih radnih mjesta, pa ćemo zasigurno, do polovice 2020. stvoriti uvjete za daleko više od 4000 obećanih novih radnih mjesta. Ovo pogotovo zato što će krenuti velika investicija u Blok 7 Termoelektrane Tuzla, od čak 1,5 milijardi KM. Mi dakle stvaramo uvjete, trošimo mnogo rada, truda i novca, na brzinu i gradnju sve potrebne infrastrukture, oko svakog od ovih objekata. Kada se pojavi investitor koji će zaposliti ljude, ostavljamo sve, jer je posao najveći problem.

TIP: Hoće li Tuzla ostati perjanica socijaldemokratije u BiH i nakon lokalnih izbora?

Imamović: Da!

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.