Hadžić

Nećemo dozvoliti da luka Neum bude dovedena u pitanje

Izgradnja Pelješkog mosta je za BiH neprihvatljiva opcija

Slika

Vlasti BiH nisu promijenile stav kada je riječ o spajanju juga Hrvatske s preostalim djelom Hrvatske. Posljednjih mjeseci radili smo na stvaranju svih potrebnih uslova za predstudiju izvodljivosti, koju radi treća strana, te nakon spekulacija, odnosno informacije koja je došla iz najužeg vrha Vlade Hrvatske i demanta očekujemo da u nekoliko narednih dana dobijemo konačnu predstudiju izvodljivosti – rekao je danas novinarima u Sarajevu ministar saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske u priopćenju o predstudiji izvodljivosti pelješkoga mosta navodi da očekuje kako će ovih dana dobiti pismenim putem konačno izvješće predstudije.

Tim povodom, Hadžić je ponovio  stav BiH, a to je da „nećemo dozvoliti da BiH bude ugrožena na bilo koji način da luka Neum bude dovedena u pitanje odnosno da se akvatorij Neuma dovodi u pitanje“.

– Šta će BiH raditi za pet ili deset godina ne može biti uslovljeno gradnjom mosta koji neće biti izveden prema zahtjevima koje BiH kao suverena država želi da eksploatira Međunarodnu konvenciju o pravu mora – kaže Hadžić.

Iako se Hrvatska može odlučiti za izgradnju mosta smatra da je nesporno da „taj most neće biti most koje će biti najjeftinije moguće riješenje i koji će riješiti sva pitanja Hrvatske, a dovesti BiH u nezahvalan položaj“.

Niko u BiH, naglašava, nije doveo u pitanje niti jednu realizaciju bilo kojeg projekta, navodeći da „on mora biti takav da odražava opredjeljenja bosanskohercegovačke strane“.

– Odluka Hrvatske ponovo može biti problematizirana, jer je logično da postoje lobiji koji će nastojati dovesti do rješenja koje će što manje koštati Hrvatsku, odnosno EU, s obzirom na to da je hrvatski model baziran na EU fondovima. Oni apsolutno nemaju nijednu kunu, ni euro da uđu u realizaciju ovog projekta, pa čak kada bi sve to imali postavlja se pitanje za koliko bi to završili – kazao je Hadžić.

Iz tog razloga, mišljenja je kako je više nego jasno da je ovo dominantno političko pitanje, te pretpostavlja da Hrvatska ide u realizaciju ideje koja se, nažalost, do danas, pokazala teško provodljivom.

Detaljna studija izvodljivosti treba se financirati novcem EU, prije čega će predstudija morati potvrditi da je pelješki most najbolje rješenje.

Izgradnja Pelješkog mosta je za BiH neprihvatljiva opcija, jer most zatvara slobodan horizontalni i vertikalni koridor morskog prolaza od Neuma prema otvorenom moru, na što ona ima pravo kao pomorska država, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.