Ministar odbrane BiH Zukan Helez za Raport

Ne znam zašto pojedinici tjeraju RS iz BiH, očito im to odgovara

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u razgovoru za Raport otkriva da se povećao interes za prijavljivanje u redove Oružanih snaga BiH.

Helez kaže da su prvi put nakon uspostave OS BiH povećane plać i naknade vojnika što je utjecalo na povećanje interesa.

“Uradili smo puno toga, povećali smo budžet za Oružane snage i Ministarstvo odbrane BiH oko 90 miliona KM. To su ukupna primanja, a pojedinačno su povećane plać i naknade (topli obrok, odvojen život) za 27% i to je prvi put nakon uspostave Oružanih snaga”, kazao nam je Helez.

Ističe da su sada primanja vojnika sad do 1800 KM.

Nove uniforme

“Uzmite u obzir da takva primanja ima jedan asistent na državnom fakultetu, a prije toga se došlo u situaciju da neće da se prijavljuju zbog malih primanja, nije im se isplatilo, inflacija je bila velika… Sad je to značajno popravljeno i ponovo imamo veliki interes za prijem u OS BiH”, kaže Helez.

Također, ističe dalje, njegovi prethodnici dugo nisu mogli da nabave nove uniforme.

“Mi smo ih nabavili. Njih prvi put radi domaća firma iz Tešnja koja sarađuje sa firmama iz Hrvatske. U prvom turnusu je negdje oko pet hiljada uniformi, to su specijalne uniforme ravne NATO standardima, najmodernijim oružanim snagama na svijetu. Nezapaljive su, ne mogu se otkriti/locirati u toku noći, nema uređaja koji ih može locirati”, pojasnio je Helez.

“Opstrukcije u Predsjedništvu BiH”

Neke radnje su, kaže, naišle na opstrukcije u Predsjedništvu BiH te je o tome obavijestio i međunarodne zvaničnike.

“Napravili smo strukturu generalskog kora i usvojili, to je jako bitno prilikom imenovanja novih generala, evo generali su već dvije godine preko mandata zbog dešavanja u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH u prošlom sazivu, i to sam poslao u Predsjedništvo, sad očekujem odluku od njih, čini mi se da tamo ima opstrukcija, ne znam od koga ali nije samo od Željke Cvijanović, to znam, čekam povratnu informaciju, davno su je trebali vratiti. Međutim to više nije do mene, obavijestio sam međunarodne zvaničnike”, rekao je ministar odbrane BiH.

Novi helikopteri OS BiH

Još jedna dobra vijest jeste nabavka novih helikoptera koji će na jesen biti u sastavu Oružanih snaga BiH, otkrio nam je Helez.

“Nabavka helikoptera je bila želja i mojih prethodnika, 10 godina to stoji. Pokušavalo se niz puta, nisu uspjeli, ja sam to završio. Na jesen ćemo imati nove helikoptere u sastavu Oružanih snaga. Evo danas smo otvorili oružarnicu, imat ćemo 191 na lokacijama širom Bosne i Hercegovine, moderne, sve u skladu sa NATO standardima.”

O najavi da će se desiti nešto sto će dodatno zaštiti BiH, Helez kaže da ne smije puno otkrivati, ali da radi na dobrobiti svih građana BiH i na jačanju Oružanih snaga koje su spremne da izvrše svoje zadatke propisane Ustavom i zakonom.

“Na samitu NATO-a u Madridu odobrena je pomoć u sferi sigurnosti i odbrane, mi smo država koja se uvijek brani, nismo nikada nikoga napadali. Ima niz projekata koji stižu na bilateralnoj osnovi, znači po državama jedna daje to, druga to, i onda mi tako jačamo sistem naše odbrane i sigurnosti. Ali o tim detaljima ne mogu govoriti, zakonski nije odobreno”, kaže Helez.

Što se tiče Istočne plinske interkonekcije Helez kaže da “je pitanje hoće li ikada biti usvojena”, a da je u ovom političkom ambijentu “jako teško”.

Ko tjera RS iz BiH (?!)

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je na sjednici 11. maja utvrdilo Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda “Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije” na pravcu granica Republika Srbija – Bosna i Hercegovina – Bijeljina – Banja Luka – Prijedor – Novi Grad, zajedno s Osnovama za njegovo zaključivanje”.

Helez pojašnjava da postoje određene procedure koje se moraju sprovesti te da Istočna interkonekcija prolazi kroz veliko “sito i rešeto”.

Na pitanje je li ugrožen energetski suverenitet BiH, Helez odgovara:

“Ni slučajno nije ugrožen pa Bosna i Hercegovina je i Republika Srpska, ne znam zašto pojedini iz Sarajeva tjeraju RS iz BiH, to je dio BiH, volio bih da RS nema kao takve, da nije tako uređena, ali Dejton je potpisan i tako je kako jeste. I sad kao ako dođe u RS plin onda je ugrožen suverenitet, pa ne može tako biti, to je sve država BiH. Banjaluka je naša, Bijeljina je naša…, zaključio je Helez.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.