Sabahudin Ćordić za BNN.BA.

Ne treba mi stranačka stipendija

Prije nego se rezultati o dodjeli stipendija objave, potrebno je izršiti provjeru stranačke pripadnosti. Ako si u SDA mogućnost da dobiješ stipendiju usto je i mnogo veća, a ako si pak dobitnik stipendije, onda je potrebno da širiš ličnu kartu istoimene stranke, ističe Sabahudin Ćordić za BNN.BA.

Sabahudin Ćordić student je treće godine na Burch univerzitetu u Sarajevu, odsjek za genetiku i bioinžinjering, aktivan je sportista, dijete poginulog borca 505-te Viteške brigade i nije se libio da ukaže na skandal o dodjelama stipendija šehidskoj djeci. Ćordiću je ovo, inače, prvi put da aplicira kod BBI banke za stipendiju.

Predsjednica Fatma asocijacije Senada Pajatezović-Kapić iz USK, koja je ujedno i partner u projektu stipendiranja, obratila se Sabahudinu putem društvene mreže Facebook, kako bi ga obavijestila da je dobio stipendiju, te da je sada potrebno „upoznati ličnu kartu SDA šire“.

„Zanimljivo je da mi se predsjednica asocijacije Fatma SDA javila putem FB poruke oko 1.30 iza ponoći. Nisam spavao i odmah sam odgovorio na njeno pitanje sa ‘MOŽDA’, jer sam vjerovao da se neko ko odlučuje o stipendijama neće javiti privatnom porukom. Kada se predstavila rekao sam joj da sam aplicirao na konkurs za stipendiju i onda je krenula cijela priča oko upoznavanja, sa kako je ona rekla ‘ličnom kartom SDA’“, govori za BNN.BA Sabahudin Ćordić.

Kako kaže, vjerovao je da u BBI banci postoji komisija koja će nakon pregleda dostavljene dokumentacije donijeti odluku o izboru stipendista, a ne nikako putem posrednika i pregledom FB profila.

Sa druge strane, Ćordić je ujedno i kandidat za Općinsko vijeće Bužim ispred SDP-a, što je Senadi Pajatezović-Kapić promaklo.

„Da je gospođa malo bolje pregledala moj profil vidjela bi da sam član Foruma mladih SDP-a i na listi za općinsko vijeće općine Bužim. Naravno, nakon nekoliko razmijenjenih poruka shvatio sam da se radi o ucjeni i odlučio sam sve javno objaviti iako sam bio svjestan činjenice da bi svojim postupkom mogao izgubiti pravo na stipendiju iako ispunjavam sve uslove konkursa“, govori Ćordić za BNN.BA.

„Politička opredjeljenost ne bi trebala biti bilo kakva prednost“

Ćordić ističe i to kako nije razmišljao o posljedicama, ali da je imao potrebu da na ucjenu reaguje.

„Nisam puno razmišljao o posljedicama, ali sam bio uvjeren da se na ucjenu mora reagirati. Odlučio sam sve javno objaviti i napisati gospođi Senadi da mi takva stipandija ne treba. Vjerujem da sam ispravno postupio zbog svih mladih ljudi koji trebaju vjerovati u pravdu i poštenje, u budućnost ove zemlje u kojoj trebaju i moraju biti svi podjednako tretirani. Politička opredjeljenost ne bi trebala biti bilo kakva prednost. Kada svi budemo poštovali znanje, cijenili mladost i poštenje svima će biti bolje. I zbog svega toga sam odlučio javno progovoriti kako bi ovim svojim primjerom ukazao na sve slične situacije kojih vjerujem ima širom države“, ističe Ćordić.

Na kraju našeg razgovora Ćordić je svim mladim ljudima poručio „da funkcije i titule prolaze, a obraz ostaje.“

Podsjetimo se da izvjesnu asocijaciju žena SDA –  “Fatma” vodi tetka direktora BBI banke Amera Bukvića. Djeca poginulih boraca Armije Republike BiH dobili su poziv da apliciraju na javni poziv za stipendiju. Kada su to uradili, krenulo je njihovo propitivanje stranačke pripadnosti od strane organa Asocijacije žena SDA “Fatma”. Tako su u USK naletili na Sabahudina Ćordića koji je odbio biti stipendista BBI banke ako je uslov da bude član stranke ili glasa za nju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.