Armin Hebib, predsjednik FOM SDP BiH Vogošća

Ne smijemo dopustiti da ilegalne deponije postanu dio naše svakodnevnice zbog neodgovornih pojedinaca u vlasti

Nedavni članak o postojanju divlje deponije na području općine Vogošća, objavljen na blogu Denisa Čarkadžića , može poslužiti kao reprezentativan primjer građanskog novinarstva i konstruktivan primjer nezavisnog načina informisanja. Podstaknut njime, i istaživačkim temama kojima se bave članci na navedenom blogu, uvjerio sam se da je njihov inicijalni cilj bavljenje realnim ekološkim problemima u našoj sredini. Upravo zbog toga odlučio sam obići navedenu lokaciju i uvjeriti se u stanje na terenu.

Lokacija koja je navedena u članku nalazi na raskrsnici vogošćanskih ulica: Braće Planja i Dreskovača. U neposrednoj blizini navedene raskrsnice, na zelenoj površini od nekih cca 1000 kvadratnih metara nalazi se divlja deponija.

Na ovom mjestu neodogovorni pojedinci/ke odlažu razne vrste visokorizičnog štetnog otpada kao što su: stari namještaj, građevinski materijal, gume, betonske cijevi, plastične i staklene flaše, kese, garderobu, kanistere, deke, vreće nepoznatog sadržaja, burad, pa čak i maske i rukavice.

O sličnoj ilegalnoj deponiji koja se nalazi kraj kontejnere u blizini Osnovne škole Hotonj i spomen obilježja govorio je i SDP-ov vijećnik Fuad Abaspahic. Već na narednoj sjednici Općinskog vijeća putem Kluba vijećnika SDP-a pokrenut ćemo pitanje za sanaciju navedene deponije i tražiti brzo rješavanje i djelovanje vlasti po ovome pitanju.
Ne smijemo se prešutno pomiriti s ovim problemom i ne smijemo kao odgovorni građani/ke dopustiti da se ilegalne deponije polako pretvaraju u legalne i postanu dio naše svakodnevnice zbog neodgovornih pojedinaca u vlasti.

Vrijeme je da ovakve probleme počnemo sistemski rješavati i da se na odgovoran način počnemo odnositi prema našoj sredini, našoj prirodi, našem zraku!


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu